Justiție

Actor celebru, în arest

Actorul Gérard Depardieu a fost reţinut luni, la o secţie de poliţie din Paris, pentru a răspunde unor acuzaţii de agresiune sexuală. El urmează să fie interogat după ce două femei l-au acuzat că le-a atins în timpul a două filmări separate: prima în 2014, în timpul producţiei filmului "Magicien et les Siamois", de Jean-Pierre Mocky, iar a doua în 2021, în timpul filmărilor la "Volets Verts", de Jean Becker. Avocaţii săi, Christian Saint-Palais şi Béatrice Geissmann Achille, nu au răspuns la solicitările AFP.

Potrivit BFMTV, acesta a fost reţinut la ora 8 dimineaţa. Prima plângere a venit de la o asistentă care avea 24 de ani la momentul incidentului, în 2014. Potrivit versiunii sale, actorul i-a pus "palmele pe tot corpul [ei]" înainte de a-i adresa "cuvinte indecente", a declarat aceasta pentru cotidianul regional Le Courrier de l'Ouest. Acest comportament a "bântuit-o" multă vreme. Ea a depus o plângere în ianuarie pentru "agresiune sexuală asupra unei persoane vulnerabile de o altă persoană care abuzează de autoritatea funcţiei sale". În timpul filmărilor, "de dimineaţa până seara, aveam dreptul la mizeriile lui", a declarat pentru AFP actriţa Anouk Grinberg. "Când producătorii de film îl angajează pe Depardieu pentru un film, ştiu că angajează un agresor", a acuzat ea.


Cea de-a doua plângere, depusă în luna februarie a acestui an pentru "agresiune sexuală", "hărţuire sexuală" şi "insulte sexiste", a fost făcută de o scenografă de film în vârstă de 53 de ani. Potrivit acesteia, actorul în vârstă de 75 de ani a imobiliyat-o pe un coridor, a prins-o între picioarele sale. La aflarea incidentului, echipa de filmare i-ar fi cerut actorului să îşi ceară scuze, ceea ce acesta a şi făcut. O anchetă a fost deschisă ulterior, potrivit Parchetului din Paris, în luna martie, confirmând un raport al Mediapart. Contactată, avocata scenografei, Carine Durrieu-Diebolt, a refuzat să comenteze citarea actorului.

Depardieu a fost pus sub acuzare în decembrie 2020 pentru "viol" şi "agresiune sexuală", după o plângere a actriţei Charlotte Arnould, care a reclamat două violuri la domiciliul din Paris al actorului la sfârşitul lunii august 2018. Plângerea actriţei Hélène Darras, care l-a acuzat pe Gérard Depardieu că a agresat-o sexual în timpul unor filmări din 2007, a fost respinsă la sfârşitul lunii decembrie din cauza prescripţiei. În decembrie 2023, jurnalista şi scriitoarea spaniolă Ruth Baza a depus, de asemenea, o plângere în Spania împotriva actorului pentru "viol". Faptele au avut loc la Paris în 1995.


 

Gérard Depardieu neagă faptele. Într-o scrisoare deschisă publicată în Le Figaro în octombrie anul trecut, Gérard Depardieu a declarat că a vrut să spună "adevărul" şi că nu a abuzat "niciodată" de o femeie. "Nu am decât cuvântul meu pentru a mă opune tribunalului mediatic şi linşajului care mi-a fost rezervat".

 

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: