Justiție
Românul care a tâlhărit un hoț ajunge la închisoare
Un bărbat condamnat definitiv după ce a tâlhărit o persoană care ar fi furat din casa unui avocat a fost adus în ţară, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
„Un hoţ din Bihor care a prădat casa unui avocat a fost jefuit de doi tâlhari. Aşa suna titlul ştirilor care anunţau un caz ilar din anul 2015. Unul dintre autorii acelui jaf, Răzvan Lucian Murari, condamnat ulterior definitiv pentru complicitate la tâlhărie calificată, a fugit în Spania. S-a înşelat însă când a crezut că va scăpa de executarea pedepsei de opt ani şi două luni de închisoare. Astăzi, el a fost adus în ţară", a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit ministrului, în această săptămână, au mai fost aduse în ţară zece persoane urmărite internaţional, după ce au fost condamnate pentru proxenetism, şantaj, înşelăciune, tâlhărie, furt calificat şi infracţiuni rutiere.
„Depunem constant eforturi pentru ca toţi fugarii să fie aduşi în ţară. Să îşi ispăşească pedeapsa în România, indiferent de nume, infracţiune, pedeapsă", a mai informat ministrul.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu , a prezentat, luni, un prim bilanţ privind persoanele private de libertate care au fugit din România, dar au fost prinse și aduse în țară în 2023. Potrivit ministrului, blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024.
„Avem un prim bilanț pe anul 2023! 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei. Mă refer aici la 735 de fugari și 269 de deținuți transferați. La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deținuților”, a precizat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ministrul susține că „este important să nu mai existe portițe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în fața legii”, adăugând că „blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024”.
Minisstrul a mai afirmat că „un proiect legislativ care va descuraja fenomenul va fi cel potrivit căruia persoana predată va suporta costurile readucerii in țară”.