Economie
BNS avertizează că şi alte sectoare ar putea intra în grevă
Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi exprimă solidaritatea faţă de toate cadrele didactice aflate, începând de luni, în grevă generală.
BNS avertizează că sunt mai multe organizaţii sindicale afiliate BNS care se pregătesc de grevă, nemulţumite de salarizarea din sistem şi de deciziile politice din ultimii ani.
"Gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat pentru că, din păcate, de ani de zile asistăm la numeroase decizii politice care au vizat, în mod negativ, sistemul educaţional din România, decizii care mai mult par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec "Ţara te vrea prost". Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veţi repeta obsesiv mesajul: "Nu sunt bani!". Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluţii pentru educaţie de calitate, dar şi pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate. Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulţumite de actuala politică", susţin reprezentanţii BNS într-un apel către liderii coaliţiei de Guvernare.
În perioada următoare există posibilitatea ca şi alte sectoare să intre în grevă, grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanţelor de judecată şi consilierii de probaţiune fiind doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceştia nu au primit niciun leu creştere salarială, în ciuda inflaţiei galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.
"Stimaţi lideri ai coaliţiei, decontaţi astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000. Din păcate, menţineţi acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporaţii ce raportează la sfârşitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri şi dividende consistente pentru acţionari", transmit reprezentanţii BNS.