Politică

Bolojan cere concedieri în sectorul bugetar

Ilie Bolojan (PNL), președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, a declarat că în multe instituții personalul e supradimensionat, fapt ce duce spre mai multe probleme – cheltuieli inutile, risipă de bani publici, neîncredere în autorități, atmosferă proastă în interiorul instituțiilor. '
Ilie Bolojan a mai susținut că supradimensionarea aparatului de stat e o problemă de fond ce trebuie tratată cât mai rapid, căci în viitor rezolvarea ei ar putea implica niște costuri mult mai dureroase.

 

„E o realitate că în multe instituții personalul e supradimensionat Asta înseamnă cheltuieli inutile, risipă, lipsă de încredere în autorități, că cei care lucrează din greu în sectorul privat, constatând că unii oameni din sectorul de stat n-au ce să facă, n-au cum să aibă încredere în stat, înseamnă o atmosferă proastă în interiorul instituțiilor, că oamenii din sectorul public dedicați, care-și fac datoria, și sunt mulți peste tot, sunt băgați în aceeași oală cu oameni care nu fac o treabă bună. Deci e posibil, cred eu, să fie redus personalul, analizând de la caz la caz situația în fiecare instituție”, a spus Ilie Bolojan, la emisiunea „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat la postul de televiziune B1 TV.

 
„Câteva lucruri care nu pot fi contestate”
„În plus, sunt câteva lucruri care nu pot fi contestate. Faptul că țara noastră nu are neapărat un număr prea mare de angajați la stat, ci are un număr prea mare de angajați la stat raportat la sectorul privat. Asta înseamnă că ori trebuie să gândim politici care să crească numărul de angajați din sectorul privat, să-i poată susține pe cei de la stat într-un mod sănătos – dar asta înseamnă politici care nu pot da rezultate de pe o zi pe alta – înseamnă să creștem gradul de ocupare, că avem unul dintre cele mai scăzute grade de ocupare a populației active din Europa, oamenii să fie implicați în economia reală, să fie contributori, sau înseamnă să reducem personalul la stat. Acestea sunt date economice care nu pot fi contestate.

Comparând numărul de ani în medie lucrați în România versus media țărilor din UE, în UE media e de 36 de ani, iar în România e de 31 de ani, ceea ce înseamnă că mulți angajați din România ies prea repede la pensie, că altfel nu ar fi această situație.

Aceste lucruri sunt niște evidențe și nu pot fi contestate”, a explicat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.

A dat exemplul crizei din 2008
„Problemele de fond dacă vor fi ocolite, e clar că e o problemă de timp, mai devreme sau mai târziu, până vom fi puși într-o situație de a nu putea face restructurări sau corecții decât cu niște costuri sociale destul de mari, cum s-a întâmplat în perioadele anterioare, 2008 – 2010”.

Întrebat cum vede declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a susținut că austeritatea nu e o soluție, Ilie Bolojan a atras atenția că trebuie făcută o distincție între ce înseamnă măsuri de austeritate și pur și simplu a nu mai risipi banul public.

„Trebuie să ai grijă ce spui, că poate da semnale în piață, dar la nivelul fiecărui minister, departament, fiecare cred că se gândește că trebuie făcut ceva, în forma care se va decide la nivel guvernamental, pentru a se ajunge la un echilibru bugetar. Dar aici datele sunt la Guvern. Asta e o chestiune de formă și ca să rezolvăm problemele de fond pe care nu le putem ocoli”, a mai precizat președintele CJ Bihor.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: