Economie

Prețul spot al gazului metan scade masiv în România de câteva zile

Piața europeană a gazului metan înregistrează evoluții încurajatoare în ultimele zile.

Nivelul la care este tranzacționat gazul metan la Bursa Română de Mărfuri a ajuns marți, 4 octombrie la 596 de lei/MWh (120 de euro). Este vorba despre prețul spot (n.r. - piața pe care mărfurile sunt tranzacţionate instant şi livrate către cumpărător în cel mai scurt timp posibil. Este diferită de contractele futures, în care tranzacţiile sunt încheiate la o dată ulterioară şi se bazează pe preţuri forward). Gazul contractat marți la 596 de lei/MWh urmează să fie livrat începând chiar de miercuri, 5 octombrie.

Prețul spot a scăzut consistent - de la 612 lei/MWh cu o zi în urmă și de la 744 de lei/MWh acum două zile, arată o analiză a portalului e-nergia.ro.

Scăderi masive ale cotațiilor spot s-au întregistrat și în principalele piețe externe. La Viena (n.r. - considerată bursa reper la nivel european), la Central European Gas Hub, prețul de tranzacționare al gazului cu livrare în 5 octombrie a ajuns la doar 112 euro/MWh (cel mai mic preț al zilei a fost de 98 de euro) după mai multe zile de scăderi – 138 de euro cu o zi în urmă, 162 de euro cu două zile în urmă.

Cauza cea mai probabilă a scăderilor accentuate ale cotațiilor este începutul de lună octombrie extrem de cald. Analiștii cred că unii "angrosiști" din sistem au scos la vânzare pe piața "la zi" marfa contractată pentru viitor.



Un alt motiv este legat de posibila relaxare a marilor jucători în condițiile în care rezervoarele țărilor din UE s-au umplut la peste 90%, alimentare făcută în avans pentru iarna care urmează. În aceste condiții, șantajul rusesc cu scăderea dramatică a nivelului de gaz metan livrat pe conductele Nord Stream nu mai produce efecte.

Un alt treilea factor care contribuie la prețurile mici are legătură cu faptul că, la nivelul Europei Occidentale, consumul de gaz natural a scăzut, în general, cu aproximativ 10%.

Strict la nivelul României, un factor pozitiv în piață, cel puțin la nivel psihologic, este iminenta inaugurare a magistralei interconcector Grecia-Bulgaria (IGB), prin care ajunge în nordul Balcanilor gaz din Azerbaidjan, din sistemul de conducte TANAP-TAP.

Analiștii de la e-nergia.ro mai remarcă totuși că, la Central European Gas Hub din Viena, cotațiile forward (n.r. - contractele pe termen lung) scad, dar la un nivel mai temperat. Astfel, gazul cu livrare în noiembrie s-a tranzacționat luni, 4 octombrie, la 161 de euro, cel pentru decembrie la 170 de euro, iar pentru primul trimestru din 2023 la 181 de euro/MWh.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: