Economie

Sute de angajări în energie, pe salarii de mii de euro

România este prima țară din Europa care va construi o centrală nucleară folosind reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnica din București s-a inaugurat primul simulator al camerei de comandă, în urma unui parteneriat cu guvernul Statelor Unite.

Centrul de Explorare a Energiei NuScale va deveni un hub de pregătire pentru specialiștii în această tehnologie care vor lucra în viitor România, dar și în alte state din regiune și din Europa. Tinerii ingineri care ies de pe băncile școlii ar putea fi plătiți cu mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doicești.

Centrala nucleară de la Doicești i-ar putea pune pe români la adăpost de explozia facturilor la energie. Fiecare nou megawatt/oră, produs cu ajutorul energiei nucleare, ține România și flancul estic al NATO departe de șantajul Rusiei.

Americanii dau asigurări că reactorul nuclear de mici dimensiuni este mai sigur decât centrala de la Fukushima. Tinerii ingineri care ies de pe băncile școlii ar putea fi plătiți cu mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doicești.

Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnică. Aici, studenții învață cum să lucreze cu tehnologia de ultimă generație.
 

„Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă. Oferă o pregătire uimitoare. Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, precizează John Hopkins, CEO NuScale, potrivit antena3.ro

Tragediile de la Cernobîl sau Fukushima nu se vor repeta la Doicești, asigură John Hopkins, CEO-ul companiei americane care furnizează tehnologia de ultimă generație.

Reactorul de la Doicești se va răci singur iar pentru siguranța locuitorilor, în jurul reactorului va exista o zonă de urgență: o arie de 12 hectare, potrivit acestuia.

Energia nucleară va pune capăt exploziei prețurilor din domeniu, dă asigurări directorul Nuclearenergetica, Cosmin Ghiță.

„În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, spune acesta.

Reactorul nuclear de la Doicești îi aduce pe tinerii ingineri mai aproape ca niciodată de de venituri la care alți oameni pot doar să viseze. Salariile operatorilor nucleari din România sunt aliniate la nivelul Uniunii Europene.

Specialiștii estimează că centrala NuScale cu 6 module care se va construi în România va crea 200 de locuri de muncă permanente și ne va ajuta să evităm producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, scrie euronews.ro

Vizualizări: 419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: