Justiție

Roşia Montană: Cine sunt avocaţii care au adus victoria României

Victorie răsunătoare a României la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington! Statul român câştigă procesul cu Gabriel Resources în cazul Roşia Montană! Nu trebuie să plătim despăgubiri de miliarde cerute de compania canadiană care voia să exploateze cu cianuri aurul din Apuseni. Dimpotrivă, avem de primit bani de la ea. Avocaţi de prestigiu au obţinut un succes în care premierul nu credea, lucru pe care l-a spus limpede. Pentru acele declaraţii, USR vrea să îl reclame la DNA.

Decizia venită în miez de noapte era aşteptată cu emoţii încă de pe 10 februarie. Tribunalul de Arbitraj Internaţional respinge pretenţiile reclamantului şi obligă Gabriel Resorces să plătească României peste un milion de euro, aproape un milion de dolari şi 30 de milioane de lei cheltuieli de judecată - scrie în documentul oficial.

Verdictul a fost dat în majoritate. Din cei trei arbitri, unul pentru fiecare parte şi un reprezentant al Curţii, doi au decis că statul nu trebuie să plătească 6,7 miliarde de dolari despăgubire pentru oprirea proiectului minier.

"Considerăm că deciza a fost viciată. Interferenţele politice susţinute ale Guvernului României au împiedicat dezvolarea proiectului", a reacţionat dur Anna El-Erian, preşedintele companiei Gabriel Resources.

Victoria răsunătoare a fost adusă de o casă de avocatură din Geneva şi de o firmă din Bucureşti. Echipa românească a fost condusă de Crenguţa Leaua şi Ştefan Deaconu, amândoi profesori universitari şi specialişti în arbitraj internaţional. Au reprezentat ţara noastră în peste 130 de cazuri şi au câştigat procese cu mize de peste trei miliarde de dolari. Acum, au convins judecătorii că Gabriel Resorces nu a avut niciodată dreptul de exploatare la Roşia Montană pentru că le-a lipsit avizul de mediu.

330 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint estimau canadienii că vor scoate din Apuseni. Valoarea era estimată la 16 miliarde de dolari în 2013.  Acum a ajuns la 28 de miliarde, odată cu scumpirea aurului.

Vizualizări: 333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: