Comunitate
DSVSA Constanța: poți crește maxim 5 porci, dar nu ai voie să-i comercializezi

Consumul de carne pe cap de locuitor, în România, este de 77 de kg. Începând cu a doua jumătate a anului 2019, piaţa cărnii din România a intrat pe un trend descendent, mai ales odată cu scumpirea preţului cărnii de porc dată de prezenţa pestei porcine în România, dar şi din cauza dezvoltării pieţei paralele de carne din România. Carnea de porc a fost cea mai consumată, reprezentând jumătate din totalul de carne consumată de către români. Aproape orice român care stă la ţară, creşte un porc sau mai mulţi pentru consumul propriu sau chiar pentru comercializare. Lucrul acesta se schimbă în perioada imediat următoare conform unui ordin al ANSVSA, care spune că porcii nu vor mai putea fi crescuţi în afara fermelor de suine.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale. Astfel, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale, potrivit unui proiect de ordin al Președintelui ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare,
Totuşi, acest ordin nu afectează consumatorii casnici care vor putea în continuare să crească în curtea proprie până la 5 porci. “Oricine poate să crească porci, dar nu are voie să crească mai mult de 5, şi nu are voie să-i comercializeze. Cine vrea să vândă trebuie să îndeplinească alte criterii, sunt alte condiţii” a declarat Ionuș Iușco,director al DSVSA Constanța
Vizualizări: 121
Trimite pe WhatsApp