Citatul zilei

Mohamed Aziz

Librarul de 76 de ani (născut în 1948), Mohamed Aziz, din Rabat, Maroc, petrece 6 până la 8 ore pe zi citind cărți.

După ce a citit mai mult de 5.000 de cărți în franceză, arabă și engleză, rămâne cel mai vechi librar din Rabat, după mai mult de 43 de ani în același loc.

Întrebat de ce își lasă cărțile nesupravegheate afară, unde ar putea fi furate, a răspuns că cei care nu pot citi nu fură cărți, iar cei care pot citi nu sunt hoți.

Este cunoscut drept cel mai fotografic librar din lume. Și-a avut taraba de cărți folosite din 1963 în Medina, cel mai vechi cartier din Rabat, capitala Marocului. Rămas orfan la vârsta de 6 ani, a încercat să pescuiască pentru a-și împlini visul de a absolvi liceul, dar la 15 ani a abandonat școala pentru că nu și-a putut permite manualele, care erau prea scumpe pentru familia sa.

Frustrat și fără studii, a decis să deschidă o librărie, așezând cărți pe un covor pe podea sub un copac, iar acum, de mai bine de jumătate de secol, își conduce magazinul, realizându-și visul de a studia.

Ziua lui durează douăsprezece ore. Înainte de a deschide librăria, caută cărți folosite în alte magazine pentru a le citi și revinde.
Astăzi, la peste șaptezeci de ani, spune că două perne și o carte sunt suficiente pentru a se simți fericit.
Acumulează turnuri de cărți și când îl întrebi câte are, răspunde că nu are niciodată destule.
Își întrerupe lectura doar pentru a se ruga, a fuma, a mânca și a servi și sfătui clienții interesați de subiecte specifice.
De-a lungul timpului, librăria lui a devenit faimoasă și mulți turiști o vizitează pentru a cumpăra câteva cărți și a-i face fotografii.
 
 

Vizualizări: 489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Citatul zilei:

Citește și: