Eveniment

20% din personalul medical al Oradei au fost infectați cu Covid-19

Agravarea crizei epidemiologice a ajuns şi în Bihor la cote mari. Într-o singură săptămână, în judeţ au fost depistate aproape 2.000 de noi infectări, înmulţirea îmbolnăvirilor punând la încercare sistemul sanitar local nu doar pentru că trebuie să asigure paturi tuturor pacienţilor, ci şi pentru că e nevoit s-o facă în condiţiile în care virusul loveşte inclusiv corpul medical.

Săptămâna trecută peste 20% din medicii, asistentele şi infirmierele celor două mari spitale din Oradea, Municipal şi Judeţean - adică sute de cadre medico-sanitare - au fost depistate cu Covid. Prin urmare, deşi numărul paturilor pentru noul val de pacienţi a fost suplimentat, se pune întrebarea cine îi va îngriji... 

Pandemia evoluează în Bihor cu repeziciune: dacă până duminică, 1 noiembrie, se ajunsese la 6.814 îmbolnăviri înregistrate de la începutul crizei, după doar şase zile, sâmbătă, pe 7 noiembrie, bilanţul oficial a urcat la 8.545. Practic, într-o singură săptămână, Spitalul Municipal din Oradea, singurul exclusiv anti-Covid în tot judeţul, a avut de gestionat încă 1.731 de noi îmbolnăviri. 

Cel mai greu de rezolvat este, însă, problema cadrelor medico-sanitare, deoarece acestea au început să se infecteze pe capete. Dacă până în vară, când lucrau în ture de câte 14 zile, se infecta câte o asistentă sau o infirmieră la o săptămână, în ultimele două săptămâni, angajaţii celor două mari spitale din Oradea, Municipal şi Judeţean, au fost confirmaţi cu Covid cu sutele!

"Joi (n.r. - 5 noiembrie) aveam infectaţi 170 de doctori, asistente şi infirmiere, dintr-un total de aproape 1.000", a declarat BIHOREANULUI dr. Gheorghe Carp . Urmările nu sunt greu de ghicit: uneori rămân secţii întregi "descoperite", fără personal: "Dintr-o secţie de chirurgie, în acest moment a rămas neinfectat un singur medic, restul sunt indisponibili, în frunte cu şeful secţiei", spune dr. Carp. 

La Municipal, potrivit managerului Maria Silaghi, cea mai recentă "numărătoare", făcută în ultimele zile ale lunii octombrie, arăta 110 cadre infectate, dintre care 25 de medici şi 85 de asistente şi infirmiere. Săptămâna trecută li s-au adăugat încă 46.

Potrivit epidemiologilor, infectarea personalului medico-sanitar nu se produce în spitale, unde au de-a face cu bolnavi cu Covid, dar poartă echipamente de protecţie, ci în afara acestora, în situaţii când "lasă garda jos". "Anchetele epidemiologice arată că, în majoritatea cazurilor, medicii şi asistentele s-au infectat în familii. Ca dovadă, întâi au fost confirmaţi cu Covid membri ai familiilor şi cunoscuţi, abia apoi cadrele medico-sanitare", afirmă un epidemiolog.

În cea mai mare parte, doctorii, asistentele şi infirmierele cu Covid se izolează la domiciliu şi urmează medicaţie specifică, de cele mai multe ori pentru forme uşoare ale bolii, dar sunt şi situaţii când unii au ajuns pacienţii propriilor colegi, trebuind să fie internaţi la Municipal. 

Vizualizări: 407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: