Economie

500 de grame se vând și cu 5.000 de euro

În mai multe colțuri ale țării, fermierii au găsit un nou mod a obține câștiguri impresionante dintr-o cultură inedită. Aceasta este planta care îi poate îmbogăți pe români. Este destul de pretențioasă, are nevoie de îngrijire și condiții speciale pentru a crește. La final, eforturile merită din plin, doar 500 de grame se vând și cu 5.000 de euro.


În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane care locuiesc la casă aleg să dedice un colț al gădinii cultivării legumelor, fructelor sau plantelor aromatice, cei mai mulți dorind să poată pună pe masă pentru familie și prieteni produse proaspete. Acel colț le poate aduce însă câștiguri impresionante.

Planta care îi poate îmbogăți pe români este cunoscut ca fiind cel mai scump condiment din lume. Doar 500 de grame de șofran se pot vinde cu sume cuprinse între 500 și 5.000 de euro.


Valoarea sa este dată de metoda dificilă de recoltare, ce crește mult costurile de producție.

Șofranul se recoltează de mână din floarea Crocus sativus, denumită și crocus de șofran. Acest termen se referă, de fapt, la stucturile sub formă de fir ale florii numite stigmat.


Perioada de înflorire și recoltare a filamentelor este cuprinsă între lunile octombrie și noiembrie. Florile din care se scoate stigmatul se strâng în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt mai deschise.

Pe lângă aroma deosebită și culoarea specifică pe care le dă preparatelor în care este pus, șofranul are în compoziție o varietate mare de compuși vegetali ce acționează ca antioxidanți – molecule care protejează celulele organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi și a stresului oxidativ.


Antioxidanții remarcabili de șofran includ: crocin, crocetină, safranal, kaempferol.

Primii doi compuși din listă sunt, de fapt, pigmenți carotenoizi, ei fiind cei care dau culoarea roșie specifică a șofranului. Ei au și câteva proprietăți benefice pentru organismul uman: proprietăți antidepresive, protejează celulele creierului împotriva leziunilor progresive, ameliorează inflamația, reduce apetitul, ajută la pierderea în greutate.


În România, șofranul se cultivă în zone din Gorj și Bihor.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: