Economie

74 de grade Celsius sub capota mașinii

Valul de căldură extremă care a pus stăpânire pe țara noastră devine tot mai greu de suportat, iar veștile meteorologilor nu sunt deloc bune.

Zilele următoare vor fi la fel de fierbinți. Mai multe județe sunt și luni vizate de cod portocaliu sau galben de caniculă.

În Capitală au fost temperaturi de foc. Aflat sub cod roșu, Bucureștiul a înregistrat și 38 de grade la umbră. Ca să scape pentru câteva momente de dogoare, oamenii au făcut coadă la cișmele.

Femeie: „E greu, e greu de suportat! Mă răcoresc un pic că pe căldura asta... Am venit de am luat apă rece.”

Ucrainean: „Am venit din Asia și acolo nu era la fel de cald ca în România.”

Temperaturile au fost deosebit de ridicate pentru a cincea zi consecutiv, spun meteorologii. O cameră cu termoviziune înregistra nu mai puțin de 74 de grade pe capota unei mașini. O bară de metal măsura 50 de grade. Iar șina de tramvai dogorea, la 55 de grade. Din cauza căldurii, cel puțin 20 de persoane au avut probleme: li s-a făcut rău pe stradă și au avut nevoie de asistența medicală.

Femeie: „Eu îmi iau și pastile cu mine. Am plecat cu apă, dar am terminat-o.”

În Capitală au fost deschise mai multe puncte de prim ajutor și hidratare. În acest loc din Sectorul 3 ajung zilnic în jur de 10 persoane pentru asistență din cauza caniculei.

Dorothea Matei, asistent medical: „Le oferim un loc răcoros, în sala de mese avem aer condiționat și apă rece, le pot măsura tensiunea, pulsul și temperatura. În cazul în care ceva este în neregula si ne depaseste situația sunăm la ambulanță.”

Valul de căldură s-a extins în mai multe județe. Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și Bucureștiul, s-au topit sub acest cod roșu.

La Craiova au fost in cursul dupa-amiezii si 40 de grade. La prânz, câțiva au căutat răcoarea în apa Jiului.

Bărbat: „40 de grade, cam prea cald.”

Județul Argeș s-a aflat, pentru a doua zi la rând, sub codul roșu de caniculă.

Bărbat: „Este foarte cald și am zis să ne răcorim un pic.”

Reporter: „E cod roșu, v-ați și îmbracat în roșu, câțiva dintre dvs.”

Bărbat: „Ca și județul, de altfel."

În satul Băbana, fântânile și iazurile au secat, iar vitele suferă cumplit de sete. Oamenii au ajuns să le care apă cu mașinile.

Începutul săptămânii va fi la fel de călduros în multe zone din țară, unde se vor înregistra temperaturi de peste 35 de grade.

 

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: