Externe
A murit cel mai bogat și discret bancher din lume
Joseph Safra, un finanțist născut în Liban, care a devenit cel mai bogat bancher din lume după ce a construit un imperiu internațional din țara sa de adopție, Brazilia, a murit la vârsta de 82 de ani, relatează Financial Times potrivit Mediafax.
Urmașul unei dinastii bancare care a început prin finanțarea caravanelor de cămile în perioada stăpânirii otomane din Siria, Safra l-a urmat pe tatăl său Jacob în Brazilia în 1962 și a ajutat la construirea afacerii de familie care a devenit una dintre cele mai mari instituții financiare din America Latină.
Renumit pentru discreția și conservatorismul său, Safra a condus până la moartea sa Safra Group, un conglomerat de bănci, imobiliare, producători de celuloză și de banane. Revista Forbes i-a estimat averea în această lună la 23,2 miliarde de dolari, fiind a 63-a cea mai bogată persoană din lume și cel mai bogat bancher.
Portofoliul extins de proprietăți globale al Safra include clădirea Gherkin din Londra, unul dintre cele mai distincte repere ale orașului, achiziționată cu 726 milioane de lire sterline în 2014. În New York, proprietățile familiei includ imobiliul 660 Madison, clădirea care găzduia magazinul universal Barney până la falimentul de anul trecut.
Fiul unei familii evreiești sefarde, Safra s-a născut la Beirut în 1938 și a fost îndrumat de tatăl său Jacob, care a părăsit Orientul Mijlociu după înființarea statului Israel, temându-se de un al treilea război mondial. Jacob a ales Brazilia ca refugiu sigur și a prosperat în São Paulo.
În Elveția, interesele familiei includ J Safra Sarasin, o bancă privată creată după achiziția Sarasin în 2011. În New York familia deține Safra National Bank, iar pe plan internațional 50% din marca de banane Chiquita.
Safra a donat sculpturi de Rodin unui muzeu public din São Paulo, bani pentru două spitale din oraș și a finanțat construirea unei sinagogi fastuoase. Cel mai cunoscut dar al familiei a venit prin intermediul Fundației Jacob Safra, care a donat manuscrisul original al lui Albert Einstein despre teoria relativității Muzeului Israel din Ierusalim.
Miliardarul bancher și-a petrecut ultimii ani din viață în Elveția. Presa braziliană a raportat că suferea de boala Parkinson.