Economie

Amendă uriașă pentru Booking

Autoritatea care supraveghează competiția în Spania, CNMC, a amendat agenția online de turism Booking.com cu 413,2 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă. CNMC a stabilit că platforma s-a folosit nedrept de poziția sa pe piață încă din 2019.

CNMC a informat că a impus două amenzi, de câte 206,6 milioane de euro, companiei Booking.com, o subsidiară a Booking Holdings Inc listată la New York, pentru că a profitat de cota sa de piaţă de 70% - 90% pentru a impune condiţii neechitabile hotelurilor şi pentru a restricţiona concurenţa din partea altor furnizori de servicii de rezervări online, conform Agerpres.

Reprezentanţii Booking Holdings nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a face comentarii.

Amenzile vin în urma a două plângeri depuse de Asociaţia Directorilor de Hoteluri din Spania (AEDH) şi Asociaţia Hotelurilor de Afaceri din Madrid, în 2021.

 

Booking.com interzicea hotelurilor să ofere pe propriile lor site-uri preţuri mai scăzute decât cele existente pe platformă, impunând în mod unilateral discounturi de preţ la camerele de hotel fără consultarea proprietarilor.

Pentru a-şi menţine cota de piaţă ridicată, Booking.com oferea beneficii hotelurilor care aveau taxe mai mari, limitând capacitatea altor furnizori de servicii de rezervări online să convingă hotelurile să colaboreze, a precizat CNMC.

 

Booking.com poate contesta amenda în instanţă. Booking Holdings, compania americană care stă în spatele platformei, a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 4,3 miliarde de dolari. Convertită în dolari, amenda aplicată de autoritatea spaniolă reprezintă 10,4% din profitul net al companiei pe anul trecut sau 2% din cifra sa de afaceri de 21,4 miliarde de dolari. Raportul pe anul trecut al companiei relevă faptul că Booking se aștepta la o astfel de amendă, preconizând chiar o sumă mai mare, de 486 de milioane de euro, înregistrată ca pierdere în registrul său contabil pe anul trecut.

 

Vizualizări: 66

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: