Administrație

ANAF începe să caute bani la bogații României

Fiscul începe „vânătoarea de bogați” în România iar, în acest sens, a fost stabilit oficial pragul de la care românii avuți intră direct în atenția inspectorilor fiscali.

Astfel românii care au o avere de 25 de milioane de euro sau mai mult, în țară sau peste hotare, vor fi trecuți pe o listă selectă, care numără aproximativ 300 de persoane, pentru moment. Cei de pe listă vor fi verificați în mod special, mai ales dacă inspectorii vor avea suspiciuni că și-ar ascunde o parte din avere ca să nu achite taxe și impozite.

Aproximativ 300 de români s-ar afla pe lista inițială. Aceștia vor fi mai întâi notificați, adică vor fi informați de faptul că sunt în atenția ANAF, apoi verificați dacă vor exista suspiciuni că nu și-au declarat întreaga avere. Inspectorii vor avea în vedere și un cerc extins către care eventualii evazioniști și-ar putea încredința averile ilicite. Vor putea fi astfel controlate averile soților, soțiilor, părinților, fraților și surorilor. Lista cu cei mai bogați români va fi revizuită o dată la trei ani.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală deja face estimări ale averilor, analizând cheltuielile şi veniturile declarate, dar şi stilul de viață afișat pe rețelele sociale - de exemplu. Verificările sunt totuşi sunt limitate, spun specialiștii fiscali, pentru că cei care vor să evite plata taxelor găsesc metode prin care să-și ascundă averea. De pildă, banii rulați prin așa-zisele firme off-shore, din state considerate paradisuri fiscale, netransparente, sunt mult mai greu de reperat.

În primele trei luni din an, 4.000 de romani au fost verificaţi de ANAF. Dintre ei, doar câțiva ar avea o avere mai mare de 25 de milioane de euro.

Potrivit unui ordin publicat recent de ANAF, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în ţară, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României.

Averea poate însemna bani, case, terenuri, mașini, bijuterii, obiecte de valoare, tablouri, dar și depozite bancare, acțiuni și criptomonede, potrivit unui ordin al Fiscului publicat în Monitorul Oficial.

Vizualizări: 50

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: