Comunitate

Analist: ”Pentru mulți, iarna aceasta va însemna întoarcerea la parizer și margarină”

Prețurile au explodat în ultima perioadă, la multe produse și servicii. Pe lângă costurile energiei, gazelor, carburanților, românii se văd în situația de a cumpăra mai puțină mâncare ca înainte. Și mai proastă calitativ.

Coșul zilnic abia mai cuprinde câteva produse, iar lucrurile nu vor sta mai bine în perioada următoare. Pe de altă parte, nu putem exclude ca în cazul în care oamenii vor avea frig în case să încerce surse de căldură improvizate. Se pare că această criză ne trimite 30 de ani înapoi, când coșul zilnic însemna, de multe ori, o bară de parizer, o cutie cu margarină și o pâine.

Producătorii nu-și vor mai permite să scoată pe piață foarte multe alimente, iar acest lucru va pune presiune pe preț. Și tot mai mulți români vor cumpăra ori produse foarte ieftine ori cantități foarte mici.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com ce se va întâmpla în perioada următoare cu prețurile. Românii nu vor avea de ales și vor cumpăra mai puțin.

”Vom vedea, din păcate, din ce în ce mai puține sortimente de alimente la raft deoarece și pentru producători, costurile cu energia, cu gazele, cu carburanții - care se scumpesc în această perioadă - vor pune presiune pe preț. Nu-și vor mai permite să producă o gamă atât de largă și de calitate de alimente, motiv pentru care, cel mai probabil, în această iarnă, vom mânca mai puțin și mai prost.

De ce mai puțin? Pentru că nu ne vom permite, mulți dintre noi, să cumpărăm alimente în exces, coșul de consum mediu de consum, depășind, săptămânal, 600- 700 de lei pe săptămână, ceea ce este foarte mult, raportat la nivelul din 2019. Iar mai prost, pentru că, din păcate, pe rafturile magazinelor vom vedea produse mai ieftine, dar foarte slabe din punct de vedere calitativ. Pentru mulți români, iarna aceasta va înseamna întoarcerea la parizer, margarină, cartofi, orez și celelalte alimente de care ne aducem aminte din anii 90 atunci când puterea de cumpărare era foarte redusă”, a spus Adrian Negrescu.


 

În mai puțin de două luni încep sărbătorile de iarnă. Prin tradiție, acesta este și sezonul în care magazinele sunt cele mai aglomerate. Oamenii își umplu cu vârf cărucioarele cu mâncare și băutură pentru mesele de Crăciun și Revelion. Multe dintre aceste produse ajung la gunoi. Anul acesta, românii vor fi obligați să fie mai cumpătați. Mulți nu-și mai vor permite mare lucru după ce vor plăti facturile.

”Probabil că vom avea niște sărbători la suta de grame. Oamenii vor cumpăra câte puțin din fiecare, cu feliuța, cu suta de grame, doar din dorința de a gusta atmosfera sărbătorilor.

Prețurile vor fi mari, atât la cozonac, cât și la produsele din carne, brânzeturi, legume, fructe, la băuturile alcoolice, astfel încât, pe fondul creșterii costurilor din viața de zi cu zi, energie, gaze, servicii, carburanți, oamenii vor încerca să taie de unde pot.

Vor avea o masă plină cu sute de grame de produse, ceea ce arată faptul că, din păcate, sărăcia se accentuează în România, iar politicile publice nu au reușit să scoată din această zonă mai mult de jumătate din populația țării”, a mai spus Negrescu.

 

Vizualizări: 64

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: