Stil de viață
Anxietatea și depresia distrug imunitatea
Doctorul Musta,șeful secției infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a observat că bolnavii care au formne de anxietate sau depresie au o imunitate mai scăzută și în consecință fac forme severe ale Covid.Medicul a constatat că toţi au făcut ceea ce se numeşte o „furtună de citokine”, adică o reacţie care duce la agravarea bruscă a bolii. De asemenea, toţi cei cinci pacienţi de la spital decedați și care avea sub 50 de ani și nu aveau alte comorbidități au avut în comun două lucruri:
„Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate. Se ştie că în a cincea - a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate. Din păcate, toţi au stat acasă spunând că au o formă uşoară, că nu e problemă şi au venit când au început să se desatureze, când leziunile pulmonare erau de peste 70 la sută. De aceea, această evaluare care se face, biologică, ar fi bine ca lumea să o facă pentru că poţi depista din timp modificările care duc la forme severe.
Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, declarat Virgil Musta pentru adevărul.ro.