Economie
Apare harta poluării cu metan, în timp real
Un satelit care măsoară scurgerile de metan de la companiile de petrol și gaze va începe să circule pe Pământ de 15 ori pe zi luna viitoare. Google intenționează să cartografieze datele până la sfârșitul anului, pentru ca întreaga lume să le poată vedea, scrie Insider.
Parteneriatul dintre Google și Environmental Defense Fund, care în luna martie ar trebui să își lanseze satelitul cunoscut sub numele de MethaneSAT, marchează o nouă eră a responsabilității globale privind clima. Metanul este un puternic gaz cu efect de seră, despre care se estimează că este responsabil pentru aproape o treime din încălzirea globală cauzată de om. Oamenii de știință spun că reducerea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide modalități de a încetini criza climatică, deoarece metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon pe parcursul unui deceniu.
"La nivel global, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată", a declarat reporterilor Steve Hamburg, cercetător șef al EDF și șeful de proiect pentru MethaneSAT. "Nevoia de a proteja clima nu a fost niciodată mai urgentă, iar reducerea emisiilor de metan provenite din operațiunile cu combustibili fosili și din agricultură este într-adevăr cea mai rapidă modalitate prin care putem încetini încălzirea chiar acum."
Agricultura, cea mai mare sursă de emisii de metan provenite din activitățile umane
Agricultura - în special râgâielile vacilor - primește o mare parte din vina pentru problema metanului. Agenția Internațională a Energiei a declarat că agricultura este cea mai mare sursă de emisii de metan provenite din activitățile umane, dar sectorul energetic se află pe locul al doilea. Se crede că operațiunile cu petrol, gaze și cărbune sunt responsabile pentru 40% din emisiile globale de metan provenite din activitățile umane. AIE spune că concentrarea asupra sectorului energetic ar trebui să fie o prioritate, în parte pentru că reducerea scurgerilor de metan este eficientă din punct de vedere al costurilor. Gazele care se scurg pot fi captate și vândute, iar tehnologia pentru a face acest lucru este relativ ieftină.
Dar metanul a fost dificil de urmărit în timp aproape real. MethaneSAT face parte dintr-o nouă generație de sateliți concepuți pentru a localiza sursele de gaz aproape oriunde în lume, în timp ce Google dispune de puterea de calcul și de abilitățile de inteligență artificială pentru a analiza cantități mari de date și pentru a cartografia infrastructura de petrol și gaze.
Din punct de vedere istoric, măsurarea scurgerilor de metan a implicat studii costisitoare pe teren cu avioane și camere infraroșii portabile. Această abordare oferă doar un instantaneu în timp, iar cercetările au avut nevoie de ani de zile pentru a fi publicate.
Yael Maguire, vicepreședinte și director general pentru sustenabilitate la Google Geo - echipa din spatele unor platforme precum Google Maps și Street View - a declarat că cartografierea operațiunilor de petrol și gaze a fost la fel de dificilă. Locațiile capetelor de sondă, ale pompelor industriale și ale rezervoarelor de stocare se pot schimba rapid, astfel încât o hartă trebuie actualizată în mod regulat. Un satelit poate satisface această cerere.
Maguire a declarat că aceeași tehnologie de inteligență artificială pe care Google a folosit-o pentru a detecta copacii, trecerile de pietoni și intersecțiile din imaginile din satelit ar putea fi aplicată infrastructurii petroliere și de gaze. Harta ar fi suprapusă cu date de la MethaneSAT pentru a face lumină asupra tipului de utilaje cele mai susceptibile la scurgeri.
"Credem că aceste informații sunt incredibil de valoroase pentru companiile energetice, pentru cercetători și pentru sectorul public, pentru a anticipa și a atenua emisiile de metan în componentele care sunt, în general, cele mai susceptibile", a declarat Maguire.
Punctele galbene marchează sursa, în timp ce umbrele mov, portocalii și galbene arată modul în care emisiile s-au răspândit pe o suprafață mai mare.
Angajamente globale privind metanul
Lansarea satelitului are loc în contextul în care țările și companiile de petrol și gaze își propun să reducă drastic emisiile de metan până în 2030 pentru a face față crizei climatice.
În timpul summitului ONU pe tema climei, desfășurat anul trecut la Dubai, companiile care reprezintă 40% din producția mondială de petrol și gaze au promis că vor elimina aproape complet scurgerile de metan din propriile operațiuni în acest deceniu. Cel puțin 155 de țări au semnat, de asemenea, Angajamentul global privind metanul, care prevede o reducere cu 30% a emisiilor.
Angajamentul a fost lansat în 2021, dar, de atunci, emisiile de metan au continuat să crească.
Pentru a contribui la schimbarea acestei traiectorii, anul trecut, SUA și Europa au emis reglementări care să ia măsuri drastice împotriva emisiilor de metan provenite de la infrastructura de combustibili fosili. Normele Uniunii Europene au făcut un pas mai departe, vizând importurile de petrol și gaze. Europa importă aproximativ 80% din energia sa, inclusiv din SUA. Până în 2027, se așteaptă ca aceste importuri să respecte standarde privind emisiile de metan la fel de stricte ca cele europene.
Hamburg a declarat că Japonia și Coreea de Sud, care se bazează pe importurile de energie, au în vedere legi similare.
"Acest lucru înseamnă că metanul devine o provocare competitivă pentru industrie, nu doar una de reglementare", a spus el. "Obținerea unor rezultate reale înseamnă că guvernul, societatea civilă și industria trebuie să știe cât metan provine de unde provine, cine este responsabil pentru aceste emisii și cum se schimbă aceste emisii în timp. Avem nevoie de date la scară globală."
Maguire a declarat că Google intenționează să pună datele la dispoziția publicului în mod gratuit pe Google Earth Engine în cursul acestui an.