Externe

Au murit cinci ucraineni la un rus

În vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se laudă cu faptul că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie, în condițiile în care rușii au cucerit, de la începutul invaziei, un sfert din teritoriul țării, soldații ucraineni vorbesc despre adevăratul bilanț al contraofensivei.

Jurnaliștii Washington Post au stat de vorbă cu o parte dintre soldații ucraineni răniți în timpul unei contraofensive în Herson. Aceștia au povestit care este, de fapt, costul luptelor pentru armata ucraineană, precizând că de multe ori pierd și cinci oameni pentru un singur rus ucis.

În camerele de spital slab luminate din sudul Ucrainei, soldații cu membre tăiate, răni de la schije, mâini și articulații zdrobite au vorbit despre dezavantajele cu care se confruntau unitățile lor în primele zile ale ofensivei menite să de expulzare a forțelor ruse din orașul Herson.

Soldații au spus că le lipsește artileria necesară pentru a disloca forțele înrădăcinate ale Rusiei și au descris un decalaj tehnologic cu adversarii lor mai bine echipați. Interviurile au oferit unele dintre primele relatări directe ale unei eforturi de a relua teritoriul capturat.

Denis, un soldat în vârstă de 33 de ani a cărei unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu mortiere și muniție cu fosfor, spune că rușii „au folosit totul împotriva” lor. „Cine poate supraviețui unui asemenea atac?”, întreabă militarul internat acum într-un spital din sudul Ucrainei.



Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani, a fost rănit după ce tancul pe care se afla a căzut într-un șanț. El spune că, pentru fiecare rus ucis, „am pierdut cinci oameni”.

Acesta a precizat că nu a avut experiență militară înainte de începutul invaziei Ucrainei de către Rusia și susține că nu este singurul soldat din Herson care nu a mai luptat niciodată.

Soldații au fost intervievați pe patul de spital sau în timp ce se aflau în scaune cu rotile, mutilați de război. Unii au vorbit sub protecția anonimatului pentru a evita acțiunile disciplinare. Alții, precum Denis și Ihor, au fost de acord să-și dezvăluie doar prenumele. Dar majoritatea au vorbit clar despre dezavantajele cu care se confruntau.

Ei au spus că dronele Orlan ale rușilor au ajutat la dezvăluirea pozițiilor lor. Acestea erau operate la o altitudine de peste un kilometru și de multe ori nu le auzeau. De asemenea, soldații au vorbit și despre liniile defensive construite de inamic și afirmă că tancurile rusești ieșeau din fortificații de beton ridicate recent pentru a trage cu arme de calibru mare. Ulterior, tancurile se retrăgeau în adăpost, fiind imposibil să fie atacate.

Vizualizări: 61

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: