Externe

Borșul ucrainean a fost inclus pe lista UNESCO

Cultura borşului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizaţia ONU, în condiţiile în care războiul din Ucraina ameninţă "viabilitatea" tradiţiei din jurul acestei ciorbe din sfeclă roşie, relatează AFP.

"Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor", a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Ucraina a depus la mijlocul lunii aprilie o cerere de includere a culturii acestei ciorbe pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, având în vedere că invadarea ţării pe 24 februarie de către Rusia şi lunile de bombardamente care au urmat au ameninţat "viabilitatea" tradiţiei din jurul acestui fel de mâncare.

Din cauza războiului, "oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea" borşului, a subliniat Petrillo.

"Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica fabricarea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol", a continuat el.

"Conflictul armat distruge mediul, fauna, flora", a mai spus Pier Luigi Petrillo. "Pentru toţi aceşti factori, este necesar să se efectueze o salvgardare urgentă a acestui element în cadrul procedurii de extremă urgenţă", a subliniat el.

Borşul este o ciorbă făcută din sfeclă roşie, de obicei servită cu pâine sau cu mici felii de pâine cu usturoi.

"Victoria în războiul borşului este a noastră", a reacţionat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunţului UNESCO. Ucraina "va câştiga războiul borşului, precum şi acest război", a scris el pe contul său de Telegram, referindu-se la conflictul cu Rusia.

Iniţiativa ucraineană a provocat agasarea Rusiei, unde această ciorbă este de asemenea gătită. ''Chiar şi cărţile de bucate au fost interzise (în Ucraina)! De ce? Pentru că este imposibil de împărţit borşul cu altcineva. Imposibil! Pentru că el nu poate aparţine decât unui singur popor, unei singure naţii'' potrivit Kievului, spunea în aprilie purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: