Politică
Camera Deputaților a eliminat pensiile speciale.
Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști. Chiar dacă parlamentarii au eliminat pensiile speciale legea riscă să nu poată fi aplicată.
Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Există deja o decizie al Curții Constituționale care precizează că "de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni". Motivul: de acestea depinde independența justiției.
Cum a legat CCR, în 2010, independența justiției de pensiile speciale ale magistraților
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aparține PNL și inițial prevedea menținerea pensiilor speciale pentru militari dar și pentru magistrați. Ajunși la guvernare, liberalii au anunțat că nu mai susțin pensiile magistrațiilor și au eliminat din proiectul de lege prevederea.
Pe 12 decembrie premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pe care îl conduce nu susține pensiile speciale ale magistraților. Întrebat dacă susține aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect”, a spus Orban.
"Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat anul trecut Ludovic Orban.
În an electoral și în opoziție PSD a anunțat că susține eliminarea pensiilor speciale deși a blocat de cîte ori a avut ocazia proiectele de lege care prevedeau acest lucru. Astfel social-democrații au făcut paradă cu subiectul pensiilor speciale cerând public dezbaterea și adoptarea în comisia de Muncă a proiectului de lege propus de PNL.
Guvernul Orban a anunțat la începutul anului că își va angaja răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale.
În replică PSD a convocat sesiunea extraordinară pentru dezbaterea proiectului de lege privind pensiile speciale.
În acest context USR a propus în plen, marți, un amendament carre prevedea plafonarea pensiilor pentru magistrați și care ar fi putut evita o eventuală respingere a legii de către CCR. Propunerea USR nu a fost supusă la vot.
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Procurori și judecători - 3.878. Pensie medie - 18.716 lei
Personal diplomatic și consular - 840. Pensia medie - 5.538 lei
Funcţionari publici parlamentari - 792. Pensia medie - 4.547 lei
Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă - 1.440. Pensia medie - 10.891 lei.
Personal Curtea de Conturi - 609. Pensia medie - 7.800 lei.
Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor - 1.800. Pensia medie - 4.439 lei.
Anul trecut erat în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei. Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI.
La propunerea PSD, deputații au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale ale artiștilor, jurnaliștilor (beneficiază de pensii speciale doar jurnaliștii care sunt înscriși în Uniunea Ziariștilor Profesioniiști din România) și sportivilor.
Președintele comisiei de muncă Adrian Solomon și-a rugat colegii de la tribuna plenului să voteze împotriva amendamentelor sale "Eu nu am pus partidul in nicio situatie, avem drept de initiativa si o exercitam cum si cand dorim. Ce-am facut eu la comisie a fost sa va aduc in fata toate tipurile de pensii si indemnizatii bazate pe necontributivitate, unele fiind marii sportivi ai tarii, marii actori ai tarii, sau unii actori mai marunti din ansambluri artistice inainte de 1989. De-a lungul vremii, in perioada de tranzitie, am vazut cu totii ca niste categorii socio-profesionale sunt dezavantajate, fara vina lor. Sper că statul român este serios până la capăt şi îşi va asuma responsabilitatea faţă de toţi cei care au beneficiat de o pensie de serviciu, la un moment dat”.