Economie
Cărbunele, din nou la modă
China continuă să autorizeze un număr masiv de centrale pe cărbune, iar Franţa a decis să prelungească viaţa ultimelor astfel de centrale pentru a evita penurii de electricitate în iarnă. Prin planurile lor recente, Polonia şi Germania ar putea prelungi viaţa cărbunelui.
Pe de altă parte, America este pe cale să-şi închidă jumătate din capacitatea de generare de energie pe bază de cărbune până în 2026. Consumul de cărbune la nivel mondial se va menţine aproape de nivelul record din 2022 în acest an, creşterea puternică din Asia devansând declinurile înregistrate în SUA şi Europa, anticipează Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).
Cel mai murdar combustibil reprezintă de multă vreme principala sursă de energie a Chinei, reprezentând peste 56% din consumul total al ţării, scrie Bloomberg. Cu ţara concentrându-se pe atingerea obiectivelor de climat, oficialii ţării şi-au modificat terminologia, referindu-se la cărbune ca având un rol de „susţinere“ pentru energia eoliană şi solară.
Totuşi, creşterea dramatică a numărului de centrale pe cărbune noi aprobate ridică semne de întrebare privitor la angajamentul Chinei faţă de acest nou rol, se arată într-un raport recent al Centre for Research on Energy and Clean Air şi Global Energy Monitor.
În perioada ianuarie-iunie, China a autorizat 52 de GW de capacitate nouă de cărbune, ducând totalul de centrale aprobate sau în construcţie la 243 GW, peste numărul total de centrale pe cărbune existente în SUA. Astfel, capacitatea Chinei de ardere a cărbunelui ar urma să urce cu 23%.
Franţa va permite funcţionarea ultimelor sale centrale pe cărbune până la finalul anului 2024 pentru a trece în siguranţă de iarnă, potrivit unui decret recent citat de Euractiv.
Oficialii francezi au reiterat intenţia Franţei de a renunţa total la cărbune până în 2030 cel mai târziu, mult mai devreme decât Germania, care va renunţa la cărbune în 2030 într-un caz „ideal“. Cel mai târziu, în 2038.
Pentru a-şi „curăţa“ imaginea, companiile germane de energie îşi separă diviziile de cărbune, însă riscul principal este ca proprietarii activelor respective să continue să le opereze, notează Bloomberg.
Importatorii germani de cărbune s-au declarat recent gata să acopere golul lăsat de renunţarea ţării la energia nucleară până la finalizarea de noi centrale pe gaze, potrivit Reuters.
Anul trecut, importurile de cărbune ale Germaniei au totalizat 44,4 milioane de tone, în creştere cu 8% faţă de 2021. Importurile de cărbune rusesc au scăzut cu 37%.
În Polonia, minele şi termocentralele vor fi transferate companiei guvernamentale NABE, în acest fel guvernul polonez prelungind viaţa unui sector căruia vremurile îi sunt potrivnice. Dacă planurile Varşoviei vor avea succes, acestea pot crea un precedent şi deveni un exemplu pentru alte guverne.
Pe de altă parte, Statele Unite sunt pe cale să-şi închidă jumătate din capacitatea de generare de electricitate pe bază de cărbune până în 2026, la doar 15 după ce a atins vârful în 2011, potrivit ieefa.org.
Consumul de cărbune al producătorilor americani de electricitate scade rapid din nou după un reviriment temporar post-pandemie, putând scădea la doar 400 milioane de tone în 2023, sub jumătatea nivelului din urmă cu doar 10 ani.
Consumul de cărbune la nivel mondial a urcat la un nou maxim istoric anul trecut şi se va menţine în apropiere de acesta în 2023 în condiţiile în care creşterea puternică din Asia va devansa declinurile din SUA şi Europa, relevă ultimele estimări IEA.
În Europa, consumul de cărbune este aşteptat să scadă pronunţat în acest an pe fondul creşterii regenerabilelor, în timp ce în SUA îndepărtarea de cărbune este accentuată de ieftinirea gazelor naturale.