Economie

Carbunele este condamnat ca resursă energetică

Premierul Ludovic Orban consideră că noua politică a Comisiei Europene legată de reducerea emisiilor de carbon, așa-numitul Green Deal (acordul verde european), va fi o provocare pentru România. Va fi afectat domeniul energetic, existând riscul pierderii a 40% din capacitatea de producție, în condițiile în care cărbunele nu va mai putea fi folosit ca resursă energetică. Ludovic Orban a spus că trebuie găsite soluții pentru producerea de energie verde.

"Sunt industrii care generează emisie de dioxid de carbon și aici va trebui să încercăm să obținem resurse, pentru a putea să ne atingem obiectivele; pentru că, cel puțin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili. Oricum, cărbunele este condamnat ca resursă energetică, iar aici, gândirea pe care trebuie să o avem, trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, adică aproximativ orizontul 2030, să găsim soluții de producere a energiei care să diminueze emisiile de gaze care generează efectul de seră", a declarat miercuri Ludovic Orban, la o întâlnire cu mediul de afaceri, organizată la Palatul Victoria.

Prin noua politică, Green Deal, Comisia Europeană urmărește reducerea emisiilor de carbon de 55% până în anul 2030 şi de asigura neutralitate până în 2050. Încă nu au fost stabilite măsurile pe care statele membre trebuie să le adopte. Vor urma negocieri dure între instituțiile europene și statele membre, atât legate de măsuri, cât și de bani.

"Noua linie politică a Comisiei Europene, care este manifestată prin Green Deal, va genera provocări la care va trebui să ne adaptăm. De asemenea, va genera și niște resurse financiare. Să vedem de unde vor veni ele, pentru că încă e o dezbatere amplă la nivelul Uniunii Europene, dacă acești bani vor fi luați de la coeziune sau dacă, pentru obiective noi, vor fi generate noi surse de finanțare. La ora actuală nu există o decizie luată", a spus Orban.

Ludovic Orban a mai transmis că în ceea ce privește fondurile europene, Guvernul urmărește descentralizarea absorbției acestora pe agenții de devoltare regională. "Faţă de ce avem astăzi, propunem înfiinţarea a trei Autorităţi de Management şi, de asemenea, descentralizarea absorbţiei fondurilor pe Agenţii de Dezvoltare Regională, unde, practic, vor funcţiona Autorităţi de Management aferente fiecărei Agenţii de Dezvoltare Regională, pentru a simplifica procedura pe absorbţie pe dezvoltarea regională", a afirmat premierul.

Pentru viitorul exerciţiu multianual (2021-2027), Comisia Europeană intenționează să aloce 35% din Fondul European de Dezvoltare Regională 35% "pentru obiectivul numărul 1 care înseamnă specializare inteligentă, inovare, cercetare, soluţii inteligente, smart city, digitalizare", a spus Orban.

Vizualizări: 640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: