Comunitate
Care este cel mai bun si potrivit lemn pentru afumat carnea
Carnea afumata este gustuoasa, dar se pastreaza si mai bine. Sunt multi dintre noi care nu opteaza pentru carnea afumata de-a gata, din magazine, ci pur si simplu vor ei sa prepare bucatile cap coada. Pana la urma, ai alta satisfactie stiindu-ti implicarea ta totala: cat si cum ai afumat, gustul preparatelor etc.
Trebuie insa stiut ca pentru fiecare carne (pui, porc, peste etc.) este adecvata o anumita esenta de lemn, cea potrivita care-i confera si cel mai bun gust. In plus, fumul de la anumite lemne maresc si perioada de conservare a preparatelor. Deci, conteaza nu doar calitatea bucatilor de carne, ci si lemnul ales pentru afumat.
Lemnul de mar, par, prun, cires si dud da carnii o aroma dulceaga si puternica, in acelasi timp. Atat carnea de pui, cat si carnea de porc sunt cele mai potrivite pentru afumat cu esentele amintite. Asta in cazul unei arome dulci si puternice.
Pentru afumarea carnii de porc, a puiului de tara, mult mai atos, dar sia vanatului, specialistii gastronomici indicaa lemnul de fag. Acest lemn confera o aroma foarte puternica, bugata bucatelor si preparatelor mentioante.
Lemnul de frasin are o aroma deosebita si este indicat pentru carnea de pui si peste. Este o aroma aparte, placuta, sesizabila, care va face senzatie la un ospat.
Pentru o aroma intens lemnoasa, aromata bine, este indicat lemnul de stejar, iar cea mai potrivita carne este cea de porc, vita, pasare.
Lemnul de artar este ideal pentru carnea de pui si peste daca se doreste o aroma dulce si usoara. Adica, bucati de carne mai putin afumate si foarte placute.
La polul opus, nerecomandat pentru afumat carnea este lemnul de rasinoase. O avea aroma lor rasinoasele, dar esenta acestora duce la un gust total neplacut, chiar amar pentru carne. Deci, e bine de evitat.
De asemenea, lemnul de mesteacan duce cu timpul la un gust amar, neplacut pentru carnea afumata.
Un alt sfat de care este bine sa tineti cont este acela de a nu folosi lemn cu tot felul de impuritati, cu ciuperci etc. Rezultatul nu va fi unul deloc favorabil.
Sunt potrivite pentru afumat carnea esentele din lemn proaspat taiat, dar si cele mai vechi.
De asemenea, lemnele verzi, care se aud mocnind incet in timpul procesului de afumare au un rol important: fac carnea foarte suculenta.