Politică

CCR a decis că legile educaţiei naţionale sunt constituţionale

Judecătorii CCR au avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind legile educaţiei naţionale.

În urma analizei, CCR a respins ca neîntemeiate sesizările Opoziţiei, cu unanimitate de voturi, astfel că legile educaţiei naţionale vor merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

CCR anunţă într-un comunicat oficial că a respins cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi şi a constatat că dispoziţiile din Legea învăţământului superior, precum şi legea, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

”În esenţă, Curtea a constatat, în ceea ce priveşte criticile privind pretinsa neconstituţionalitate extrinsecă a legii, că aceasta a fost adoptată cu respectarea exigenţelor procedurii parlamentare referitoare la instituţia întoarcerii legii, prevăzută de art.75 alin.(1), (4) şi (5), prin raportare la art.73 alin.(3) lit.n) din Constituţie. Totodată, Curtea a reţinut că sunt întrunite şi criteriile de calitate a legii, dispoziţiile criticate nefiind de natură să aducă atingere principiului securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, fiind, în consecinţă, respectate dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie”, arată Curtea Constituţională.

Cu privire la criticile de natură intrinsecă, formulate punctual faţă de prevederile legale menţionate, Curtea a statuat că nu este nesocotit principiul egalităţii în drepturi şi nici nu este afectat dreptul la învăţătură prin prisma prevederilor cuprinse în legea criticată care reglementează reducerea tarifelor pe diversele mijloace de transport acordate studenţilor, a celor care permit instituţiilor de învăţământ superior să înfiinţeze diverse tipuri de entităţi care să contribuie la creşterea performanţelor acestora ori a prevederilor care oferă posibilitatea instituţiilor de învăţământ superior de a redistribui anumite sume în vederea realizării de obiective de investiţii şi/sau pentru acordarea de burse pentru studenţi.

De asemenea, CCR a reaspins tot cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi şi a constatat că dispoziţiile din Legea învăţământului preuniversitar, precum şi legea, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Vizualizări: 61

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: