Comunitate

Ce a pățit românul care a aruncat cu vopsea pe statuia lui Brukenthal

Poliţiştii l-au amendat cu 500 de lei pe bărbatul care a vandalizat, sâmbătă, cu vopsea în culorile tricolorului, statuia baronului Samuel von Brukenthal din centrul municipiului Sibiu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Luciana Balteş.

"În urma activităţilor specifice desfăşurate de către poliţiştii de la investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu, in cursul acestei zile a fost identificat bărbatul care în dimineaţa zilei de 9 octombrie a.c., în jurul orei 06:00, ar fi aruncat cu o substanţă ce pare vopsea pe o statuie din Piaţa Mare a municipiului Sibiu. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 37 de ani, domiciliat în municipiul Sibiu, care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 500 de lei conform art. 2 punctul 4 din Legea 61/1991 (aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii, ori pagube materiale)", a precizat Luciana Balteş.

Statuia lui Brukenthal a fost curăţată de vopsea. Inaugurată în acest an, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a autorităţilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută şi ca "Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan". În ziua protestului împotriva statuii lui Brukenthal, reprezentanţii muzeului ce îi poartă numele au scris pe pagina oficială de Facebook: "Chiar dacă Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatură cu execuţia lui Horea, Cloşca şi Crişan, aşa cum ne arată mai mulţi istorici, totuşi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat în acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald. Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Răscoala Lui Horea, D. Prodan, publicată la Bucureşti."

Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a lăsat moştenire Sibiului un palat şi mai multe colecţii care au dat naştere celui mai vechi muzeu din ţară, are o statuie amplasată în Piaţa Mare din centrul istoric al municipiului reşedinţă de judeţ, la iniţiativa celor din muzeul care îi poartă numele şi a Clubului Rotary, pentru că 2021 este anul care marchează trei secole de la naşterea baronului.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: