Sport
Ce este roxadustat, substanţa la care a fost depistată pozitiv Simona Halep
Farmacista Beatrice Speteanu afirmă că în România nu se găsesc medicamente care să conţină substanţa activă roxadustat, cea la care a fost depistată pozitiv Simona Halep. Farmacista a explicat că roxadustat este o substanţă sintetică şi acţionează asemenea unei enzime şi care stimulează oxigenarea în sânge, iar la nivel european există medicamente care conţin această substanţă, utilizate în special în cazul persoanelor care au probleme renale, şi care sunt aprobate, însă se eliberează pe bază de reţetă.
„Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. La noi în ţară există eritropoietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, a declarat Beatrice Speteanu pentru News.ro.
Aceasta a explicat că roxadustat „este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului”.
Beatrice Speteanu a mai explicat că în alte state medicamentul se procură pe bază de reţetă.
„Pentru tratarea exact a aceleiaşi afecţiuni, la noi în ţară există eritropoietine. Substanţa aceasta chiar duce la producţia eritropoietinei, producţia hemoglobinei, creşte oxigenarea sângelui. Creşte producţia de celule roşii. (...) Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie - există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere”, a mai explicat Beatrice Speteanu.