Comunitate

Cireșe super-ieftine. Pomii sunt plini!

Cireșe cu doi lei kilogramul dacă le luați direct din pom! Pare o super ofertă, care ascunde de fapt problema fermierilor, care au una dintre cele mai bogate recolte din ultimii 5 ani.

Dar nu au ajutor să culeagă fructele și nu sunt dispuși să-i plătească pe zilieri cu până la 180 de lei pe zi. Puțini dintre cei care vin cu cireșele la piață vând cu 8-10 lei kilogramul. Restul țin prețul sus, până la 18 lei.

Ionuț Paul Țipoș, proprietarul livezii: „Vând cireșe cu 2 lei kilogramul! Da, ați auzit bine, doar doi lei pe kilogram. Doar că trebuie să veniți să vi le culegeți singuri.”

Cu crengile aplecate de fructe, 60 de cireși dintr-o comună ieșeană așteaptă clienți să le descarce povara. E un apel disperat, spune fermierul, luat prin surprindere de propria livadă, care a rodit mult peste așteptări.

În aceeași situație sunt majoritatea producătorilor din țară, care anunță recolte cu 30% mai mari față de anul trecut. Ceea ce va urca țara noastră în topul ”cireșarilor” lumii. Media ultimilor ani a fost de 40 de mii de tone, iar estimarea curentă e de 60 de mii de tone.

Între timp, în târgurile orașelor mari se înalță munți de cireșe, care urcă până la 18 lei kilogramul. Ici-colo, câte o movilă cu 10 lei.

Femeie: „Astea-mi plac mie, românești... m-am săturat de astea, n-au niciun gust.”
Reporter: „Din copilărie erați amatoare de cireșe?”
Femeie: „Da, ne urcam în copac și ne culegeam singuri.”

Aceasta e piedica în calea cireșelor multe și ieftine în piețe! Proprietarii marilor livezi de cireș spun că zilierii le cer între 150 și 180 de lei, în funcție de zonă. E nevoie de efort ca să le culeagă pe cele micuțe, negre, albe și galbene. Însă asta înseamnă că, la un preț de 15 lei kilogramul, primele 10-12 kilograme abia acoperă costul culegătorului.

Iată de ce prețul cireșelor pitice nu scade sub 20 de lei... e nevoie de 25 de minute ca lucrătorii să culeagă un kilogram. Iar cumpărate online sar de 30 de lei. Din păcate, e doar o chestiune de timp până când vor da în pârg soiurile de vară. Odată cucerite de dăunători, devin mai puțin atractive.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: