Economie

Cu sau fără Pinoasa, pentru Burduja e tot aia

„Producția de energie electrică nu va fi afectată deloc, iar producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere. Pe parcursul ultimului an, am promovat mai multe hotărâri de guvern pentru exproprieri și pentru a asigura front de lucru pentru exploatarea lignitului la CEO. Sub nicio formă nu trebuie asumate riscuri atunci când nu există posibilitatea continuării exploatării în condiții de siguranță! Asta am solicitat permanent conducerii CEO și este un imperativ nenegociabil„, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Totodată, am spus mereu: contăm în continuare pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia! Am văzut cat de importantă este producția în bandă atunci când avem consum mai mare (perioada de caniculă). Nu putem scoate din exploatare grupurile pe cărbune fără a pune altceva în loc — pe termen scurt și mediu, grupuri pe gaz, pe termen lung centrale nuclearo-electrice„, a mai adăugat ministrul.

 

Conform informațiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului și au favorizat alunecarea de teren.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a dispus trimiterea corpului de control al instituției pentru a stabili cauzele incidentului de la mina din Pinoasa din județul Gorj, carieră care face parte din Complexul Energetic Oltenia, unde ce un mal de pământ s-a surpat, vineri seară, peste două excavatoare. El a mai spus că, în acest moment, situația este sub control, niciun salariat nu a fost accidentant, iar echipele CEO fac o evaluare a pagubelor.

Comitetul pentru situații de urgență al Ministerului precum și Ministrul Energiei au fost informați de îndată, coordonând și rămânând în contact permanent cu reprezetanții CEO. „În acest moment situația este sub control, iar echipele CEO lucrează pentru evaluarea completă a pagubelor și pentru stabilizarea zonei afectate. Niciun salariat al CEO nu a fost accidentat. Am dispus o acțiune imediată din partea corpului de control pentru a stabili cauzele acestei situații și planul de măsuri necesare pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Prioritatea zero este siguranța angajaților.  Totodată, am cerut din partea conducerii CEO ca până la finalul zilei să îmi prezinte o evaluare în detaliu și setul de măsuri pe care deja le-au întreprins”, a mai spus ministrul Energiei. El a subliniat că producția de energie electrică nu va fi afectată deloc, iar „producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere”. „Vom continua să comunicăm transparent evoluția situației și mulțumesc pentru reacția rapidă a specialiștilor CEO” a conchis Sebastian Burduja, conform sursei menționate. Acest incident a dus la avarierea și răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni și la afectarea mecanismului de marș la alte două utilaje. De la apariția fenomenului de alunecare, echipele CEO au efectuat manevre de retragere a utilajelor din direcția alunecării și au asigurat retragerea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate. Potrivit informațiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului și au favorizat alunecarea de teren. De asemenea, conform informațiilor puse la dispoziție de CEO, utilajele avariate erau staționate de aproximativ două săptămâni, mai transmite Ministerul Energiei. Excavatorul 09 era oricum oprit, iar excavatorul 011 urma să fie oprit la sfârșitul lunii august. Activitatea de exploatare a încetat imediat pentru a asigura siguranța personalului și a echipamentelor.

Vizualizări: 610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: