Comunitate

Cum sa alegi incubatorul de oua potrivit

Primăvara, odată cu primele semne de viață ale naturii, încep sa apară și orele semne de viață și de perpetuare a speciilor din gospodărie. 

Majoritatea păsărilor de curte încep procesul de clocire a ouălor odată cu încălzirea vremii.

Însă dacă ești un crescător profesionist de păsări, ori ții la alimentația ta și dorești să consumi doar carne din propria producție, nu poți aștepta încălzirea vremii pentru a obține puișori. În acest caz, ideal ar fi să apelezi la un aparat care să facă asta in mod automat, indiferent de perioada din an și într-o cantitate mai mare.


Ce este un incubator de ouă

Incubatorul de ouă este un dispozitiv electric din plastic conceput pentru a "cloci" ouăle fără cloșcă, adică fără pasărea mamă. 

Acesta menține în interiorul său temperatura și umiditatea optime procesului de clocire, imitând perfect condițiile pe care le oferă pasărea pentru nașterea și dezvoltarea embrionului din ou în mod natural. Diferența este că acest dispozitiv poate cloci cam de 10 ori mai multe ouă de cât o poate face pasărea, în funcție de dimensiunea aparatului și a ouălor


De ce ai nevoie de un incubator de ouă
O clocitoare electrică se poate folosi pentru aproape toate tipurile de ouă: găină, rață, gâscă, prepeliță, curcan, fazan, înlocuind pasărea mamă. Acestea sunt perfecte pentru utilizarea în propria gospodărie. Totodată, majoritatea acestor dispozitive, au și funcția de întoarcere automată a ouălor, ceea ce asigură o rată mai mare de supraviețuire a embrionilor. Astfel, această funcție te va scuti de grija zilnică de a le întoarce manual.  


Pe lângă asta, în funcție de dimensiunea dispozitivului, cantitatea de ouă ce pot fi clocite la un incubator poate fi chiar și de 10 ori mai mare decât ouăle clocite în mod normal de găina cloșcă. Astfel, producția de pui pe o singură șarjă de clocire că fi mai mare. 

Multe dintre modele de incubatoare de ouă de pe piață sunt prevăzute cu un capac transparent, ceea ce te ajută să poți vedea ouăle constant, lucru ce nu se va întâmpla cu o cloșcă.

În cazul în care îți faci griji în privința amplasării aparatului, trebuie să știi că acesta are dimensiuni rezonabile și poate fi amplasat oriunde ai la îndemână o sursă de curent electric. Astfel îl poți supraveghea în permanență. 


Cum sa alegi cel mai bun incubator de ouă

Fiind vorba de un dispozitiv electric atât de special, al cărui rol este să dezvolte viața ce zace într-un ou, înainte de a face această investiție trebuie să știi mai întâi ce fel de aparat cauți și ce așteptări ai de la acesta. 

Așadar, care sunt caracteristicile de care trebuie să ții cont în alegerea celui mai bun incubator pentru ouă pentru nevoile tale?


Tipul de aparatNe referim aici la tipul de ouă pe care acesta îl va cloci, deoarece ouăle au caracteristici diferitelor în funcție de tipul de lăsară de la care provine. Doar ținând cont de aceste caracteristici, rata de eclozare va fi una bună. Așadar, pe piață vei găsi două tipuri principale de astfel de incubatoare: universale sau specializate.


Incubatoare universale
Aceste sunt modele profesionale, de dimensiuni relativ mari și poate cloci ouă de mai multe dimensiuni, adică ouă ce provin de la mai multe tipuri de pasăre.

Incubatoarele universale sunt dotate cu locașuri sau rafturi pe care se plasează ouăle. Totodată, pentru că o serie de ouă au condiții similare de eclozare, precum cele de păun, găină și curcă, datorită acestui aparat, ele pot fi incubate simultan.

Modele din gama profesională au diverse opțiuni de ajustare a temperaturii și a umidității pentru fiecare tip de ouă.


Incubatoare specializate 
Cele mai des utilizate sunt incubatoarele pentru ouă de găină, acestea fiind și cele mai populare tipuri de pasăre destinate consumului domestic. 

Pe piață există incubatoare speciale concepute pentru clocirea ouălor provenite de la păsările exotice sau chiar de la reptile. 

Acestea pot oferi fie marje de temperatura mari, de la cateva grade, la peste 50°C, fie valori restrânse, în funcție de specia animalului.

Dacă ești un crescător profesionist doar a unei anumite specii de păsări, atunci poți investi într-un aparat specializat precum un incubator oua gaina, incubator oua struți sau incubator oua gasca.  


Funcții pentru controlul procesului
Pentru ca procesul de clocire, adică de naștere și de creștere a embrionilor să fie unul optim, este foarte important ca incubatorul să imite perfect procesul natural și să-ți permită să deţii permanent controlul. Pentru asta, cele mai importante funcții pe care trebuie să le poți controla sunt: 


Afișaj digital
 Un incubator bun trebuie să aibă un afişaj digital care să-ți permită să vezi și să selectezi ușor anumiți parametri temperatura din interior.

Astfel vă asigurați că incubarea decurge bine și vă ajută să sesizați orice abateri în timp util pentru a lua măsurile necesare.


Termostat reglabil
 Având un termostat reglabil, aparatul îți permite să ajustezi temperatura pe care o menţine în interior ( 36,5°C - 39°C este mai mult decât suficient), nu una fixă(fixată din fabrică).

Unele incubatoare sunt reglate din fabrică, automat, pentru a menţine o anumită temperatură, dar luând în calcul o temperatură ambientală fixă, de regulă de 20°C. În perioada de incubare aleasă de utilizator se poate desfășura în diverse perioade din an și în încăperi cu temperaturi şi umidităţi variabile.

Pentru că randamentul incubatorului să fie optim, este necesar să se poată ajusta temperatura incubatorului la eclozare. 


Capacitatea de incubare
Un alt criteriu de care trebuie să ţii cont când îţi alegi incubatorul este capacitatea de incubare, adică câte ouă poate cloci aparatul la fiecare şarjă și de la fiecare specie de pasăre.

Așadar, dacă nu vrei sa produci o cantitate mare de pui, nu are rost să investești într-un aparat cu o capacitate mare.

Pe piață vei găsi atât incubatoare cu o capacitate mai mică, de până la 60 de ouă de găină, până la 120-150 de ouă de găină. 

Totodată, este foarte important să se menționeze capacitatea pentru cât mai multe tipuri de păsări. 


Întoarcere automatăÎn natură, fiecare cloșcă își întoarce ouăle periodic și instinctiv. Acest element este foarte important pentru dezvoltarea embrionului.

Atunci când folosești un incubator, fie poți face tu asta manual, conform instrucțiunilor, fie poți un incubator de oua cu întoarcere automată sau semiautomată. 

Randamentul procesului de eclozare este direct proporţional cu frecvenţa întoarcerilor. 

Avantajul unui incubator automat sau semiautomată  este că sistemul este unul precis și elimină eroarea umană. 


Așadar, pe piață vei găsi trei tipuri de incubatoare.

Incubator manual
Incubator automat
Incubator semiautimat

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: