Externe

Curiosul avans fulger al trupelor Wagner spre Moscova

Curiosul avans fulger al trupelor Wagner spre Moscova amintește faptul că mercenarii au avut nevoie de 18 luni pentru a avansa șapte kilometri în Bahmut și doar o zi pentru a se deplasa 350 km spre capitala Rusiei, fără a fi opriți.


Convoaiele mercenarilor nu au fost atacate, s-a așteptat toată noaptea de vineri pentru ca sediul Wagner să fie percheziționat, iar în timpul zilei de sâmbătă niciun mercenar Wagner nu a fost arestat. Singura ”captură” a autorităților ruse a fost suma de 47 de milioane de dolari găsite cash în cutii de carton lângă biroul lui Evgheni Prigojin, informație neconfirmată însă oficial de serviciile secrete ruse.

Atunci de ce Prigojin reușește să avanseze, cel puțin până în acest moment, nestingherit spre Moscova, care se transformă într-o fortăreață pe măsură ce Wagner se apropie: a impus măsuri antiteroriste, și-a evacuat clădirile publice, a anulat evenimentele de absolvire a elevilor și a declarat luni zi nelucrătoare: ”Abțineți-vă să ieșiți din case”, a avertizat primarul capitalei Rusiei.

Istoricul Cosmin Popa a explicat pentru G4Media că toate aceste secvențe ridică semne de întrebare cu privire la controlul pe care Vladimir Putin îl mai are asupra Armatei. Popa arată că la acest moment cele două tabere nu se deosebesc foarte bine, ambele fiind tabere ale regimului din prezent, și nu putem ști încă exact cine pe cine susține și cine de partea cui este.

”Practic, în pofida faptului că a dat impresia că se subordonează lui Putin, întreg aparatul de Securitate rus este mai degrabă un mozaic de interese politice și economice. Fiind o congregație de clanuri, tentaculele lui Prigojin sunt puternice și la fel și capacitatea lui de a influența reacțiile acestui aparat”, arată Cosmin Popa.

Cercetătorul de la Institutul Național de Istorie ”Nicolae Iorga” mai arată că cel mai probabil Putin nu mai controlează Armata în totalitate și poate rămâne la putere doar printr-un război civil. Însă Armata va încerca să evite confruntările serioase cu mercenarii Wagner, atâta vreme câ va fi posibil acest lucru, indiferent de ordinele pe care Putin le va da:

 
”Faptul că cel puțin pentru percheziționarea sediului Wagner s-a așteptat până dimineață, că nu a fost anunțată nicio arestare, arată că lupta este încă în desfășurare, chiar dacă pare că Putin s-a poziționat în tabăra conducerii militare, pe care încearcă să o transforme într-un oficială. Eu mă îndoiesc că Putin controlează total Armata, în astfel de condiții. Decizia de a începe un război civil nu este una ușoară și comportă responsaibilități imense. Armata va încerca să evite confruntările serioase cu mercenarii Wagner, atâta vreme câ va fi posibil acest lucru, indiferent de ordinele pe care Putin le va da”, a declarat Cosmin Popa pentru G4Media.

Acesta a mai explicat faptul că Prigojin a început asaltul mai devreme decât previziona și doar pentru că se apropia iminența înlăturării sale de tabăra adverse, fapt care l-a făcut să se refugieze pe poziții antisistemice:

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: