Comunitate

Decebal de la Mraconia

România se mândrește din 2004 cu cel mai înalt basorelief din Europa şi a doua cea mai înaltă sculptură în piatră din lume amplasata la Mraconia,pe Clisura Dunarii. Puțini îl cunosc însă pe autorul acestei opere. Sculptorul statuii regelui Decebal este Florin Cotarcea, un artist din Orşova. Ajutat de 11 alpinişti, a pus în practică ideea istoricului român Iosif Contantin Drăgan.

 Itoricul Iosif Constantin Drăgan visa de-o viață o sculptură în stâncă la Mraconia, înaltă de 42 de metri, care să-l înfăţişeze pe marele rege dac Decebal.
În 1994, fundaţia patronată de istoric a organizat un concurs de proiecte, la care s-au înscris mai mulți artiști.

 
Proiectul a fost admis la selecţia organizată în Italia, apoi artistul a fost trimis la studii în peninsulă. Ulterior, au început și lucrările, care au durat 10 ani, dar care au fost oprite înainte de finalizare.Basorelieful de la Mraconia este astăzi cel mai vizitat simbol românesc.

Chiar dacă sculptura nu este finalizată, rămâne un reper prin stil și dimensiuni.Statuia regelui Decebal de la Mraconia are 55 de metri înălţime, cu doar 6 metri mai puţin decât Statuia Libertăţii. Depășește însă cu 8 metri statuia lui Isus de la Rio de Janeiro.Construcţia, care a durat un deceniu, a costat peste un milion de dolari.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: