Comunitate

Doar aici se găsește un ingredient unic pentru murături

Un loc din România ascunde o adevărată comoară. Cine ajunge aici se bucură de un ingredient cheie în rețeta pentru murături.

Este vorba despre comuna dâmbovițeană Ocniţa. Aici, localnicii au în spatele curților o adevărată comoară. Vorbim despre un deal de sare. Acesta a fost exploatat în urmă cu sute de ani și anual, oferă o saramură naturală, perfectă pentru murături.

Acest mal cu sare datează încă din perioada romană, spun istoricii. Mai mult de atât, se zvonește că ”Drumul Sării” ar fi pornit din acel loc. Iar istoria locului este una cu mult mai interesantă.

În perioada comunistă spre exemplu, malul de sare din România era locul unde oamenii se aflau în detenție pe viață. Aceștia ar fi fost obligați să lucreze și să spargă bulgării de sare.

Mai apoi, cantitatea scoasă de pușcăriași ajungea să fie trimisă la București. Ulterior, ea era transportată la diferite fabrici din România. Timpul a trecut, iar mina de sare a fost acoperită complet.

În realitate însă, un zăcământ, considerat o adevărată comoară, încă se ascunde acolo. Iar Primăria Ocnița a subliniat acest lucru, numind malul ca fiind un ”paradis natural” și totodată ”o zonă terapeutică importantă”.

„În prezent, malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natură și-a făcut treaba foarte bine. În prezent, în jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire, izvoare cu apă sărată, galerii subterane, formațiuni care au fost rezultate din cristalizare și precipitații, precum și trovanti. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem”, precizează Primăria Ocnița.

Oamenii din acest loc din România știu însă foarte bine cum să profite de această comoară. În momentul în care fac murături, ei folosesc doar apa sărată care izvorăște din dealurile din zonă.

Izvoarele au apă sărată și, spun localnicii, aceasta este cea mai bună alegere pentru niște murături ca la carte. O femei din zonă spre exemplu spune că ia o cantitate mare de apă sărată pentru a obține preparatul dorit.

„Eu la un bidon de 100 de kilograme pun o găleată mare de apă sărată. Şi restul, mirodenii. Mai bag şi un porumb, gutuie, băgăm de toate acolo să miroasă frumos. De când mă ştiu fac aşa. Lumea ia apă şi pentru băi, ia cu bidoanele“, a povestit Maria, o localnică din zonă.

 

 

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: