Administrație

Drum expres Oradea - Arad

Aleșii bihorenilor și cei ai orădenilor au votat vineri, în unanimitate, într-o ședință comună fără precedent, parametrii financiari ai celui dintâi proiect de anvergură preluat de autorități locale de la Ministerul Transporturilor, pentru construirea Drumului Expres Oradea - Arad, transmite ebihoreanul.ro.

Potrivit sursei citate, studiul de fezabilitate arată că noua șosea cu profil de autostradă ar urma să coste echivalentul a peste 1,5 miliarde euro, sursa de finanțare fiind fondurile europene.

Potrivit SF-ului Consitrans, DX Oradea - Arad va avea 12 noduri rutiere (6 pe teritoriul județului Bihor și tot atâtea pe teritoriul județului Arad), 70 de poduri, pasaje și podețe, 6 parcări de scurtă durată și 12 noduri rutiere.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că noua șosea va porni din Oradea din spatele Gării Ioșia, va continua ocolind satul Livada din comuna Nojorid spre a intersecta apoi DN 79 dinspre Cefa spre Inand, va coborî în zona Salonta la ieșirea din oraș spre Tinca, va continua cu un drum de legătură spre Ungaria, iar pe teritoriul Bihorului va continua până la limita cu Aradul prin Avram Iancu.

Bolojan a ținut să precizeze că traseul a fost stabilit cu acordul tuturor primăriilor unităților administrativ-teritoriale pe care DX le va străbate și că „am colaborat foarte bine cu toți primarii, indiferent de culoarea lor politică”. Este vorba despre 9 UAT-uri: Oradea, Sântandrei, Nojorid, Gepiu, Cefa, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu și Avram Iancu.

De altfel, șeful CJ Bihor i-a mulțumit și secretarului de stat orădean din Ministerul Transporturilor, orădeanul Adrian Foghiș, pentru buna colaborare cu acest minister, la rându-i Foghiș evidențiind că DX Oradea - Arad este un proiect de importanță strategică la nivel național, asigurând conectarea dinspre nordul Europei la coridorul IV paneuropean.

„Este o premieră la nivel național, ca un proiect de așa anvergură să se deruleze în parteneriat între autorități locale și autorități centrale, și este un exemplu de bună practică”, a spus Foghiș (foto jos), subliniind că de la parteneriatul între CJ Bihor și Arad plus Primăriile Oradea și Arad au mai fost perfectate în țară încă 55 astfel de parteneriate, niciunul nefiind însă de anvergura acestui proiect.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: