Economie

Garanție de 50 de bani pe sticle

Reciclarea începe să devină o practică și la noi în țară, deși pașii făcuți în acest sens sunt încă mici.

Procentul celor care aruncă selectiv deșeurile a crescut, conform autorităților în domeniu, însă mai avem mult până să ne aliniem țărilor din UE.

România este codașă și la acest capitol și ar putea primi inclusiv sancțiuni din cauza gunoaielor. 

România este, însă, la început de drum când vine vorba de reciclare și aruncare selectivă. Conform ministrului Mediului, legislația actuală obligă primăriile să aibă un serviciu de colectare separată a deșeurilor. Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție a inițiat o procedură de sancționare din cauza modului în care colectăm selectiv, ori depozităm deșeurile.

Oamenii se plâng însă că nu au informații suficiente despre cum și unde pot arunca selectiv gunoaiele. Ar ajuta mai multe stimulente, ori sancțiuni, după caz.

Raul Pop, manager de programe Ecoteca explică ce ar trebui făcut: „Ce trebuie să facem mai bine puțin este să ne gândim dacă tarifele reprezintă efortul pentru a colecta separat. În momentul în care eu plătesc la fel - 10 lei pe lună pe persoană, indiferent dacă colectez separat sau nu - motivația mea s-ar putea să fie mai slabă decât dacă aș plăti diferit - 10 lei dacă colectez amestecat și 5 lei dacă colectez separat”.

Unele lanțuri de magazine oferă recompense celor care aduc pet-uri, sticle sau doze de aluminiu. Din noiembrie va începe și cel mai mare proiect de economie circulară din România. Prețul băuturilor comercializate va include și o garanție de 50 de bani, care va fi recuperată de cumpărători de la centrele de colectare. Așa speră autoritățile să recupereze și să recicleze câteva miliarde de ambalaje anual.

Ocupăm ultimul loc din UE când vine vorba de reciclare, iar Comisia Europeană a inclus România în lista țărilor care riscă să nu-și îndeplinească obiectivele pentru 2025 privind deșeurile.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: