Comunitate
În decembrie vom primi 5 milioane de doze de vaccin anti-COVID
Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID, a declarat, duminica seara, ca vor fi infiintate si centre mobile de vaccinare – caravane – care ar urma sa asigure imunizarea persoanelor care sunt greu deplasabile sau a celor cu dizabilitati.
„Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, si vor fi infiintate centre de vaccinare fixe si centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu in mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, in parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esentiala critica”, a declarat specialistul, la Digi 24.
El a spus ca, in cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin sunt asteptate in Romania in a doua jumatate a lunii decembrie, iar in scenariul pesimist – in lunile ianuarie-februarie.
„In cel mai fericit caz, ne asteptam ca in a doua jumatate a lunii decembrie sa avem disponibile primele doze de vaccin, cel putin de la o companie producatoare. In scenariul pesimist, probabil ca vom vorbi de luna ianuarie – februarie”, a afirmat Valeriu Gheorghita, citat de Agerpres.
Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a precizat ca ar fi vorba despre cel putin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca si, probabil, tot atatea de la Pfizer.
„Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. In acest moment, in sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranta noi vom acoperi mai mult decat personalul medical si tot ce inseamna personal auxiliar din domeniul sanatatii si domeniul asistentei sociale si foarte probabil vom incepe si campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – varstnici si cei cu boli cronice, in paralel cu vaccinarea persoanelor care desfasoara activitati in infrastructura critica”, a aratat medicul.
Dr. Valeriu Gheorghita a mentionat ca principalul centru de stocare in Romania va fi Institutul Cantacuzino.
„Vor exista, pe langa Institutul Cantacuzino, inca sase centre regionale, respectiv in locatia a sase spitale militare, care vor fi prevazute – si exista aparatura – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitatea de stocare a unui numar mare de doze. (…) La minus 80 de grade dozele rezista timp de sase luni, insa datoria noastra este sa epuizam cat mai rapid aceste doze, pentru ca nu putem sa largim la nesfarsit capacitatea de stocare. In permanenta vom avea transe de vaccinuri care ne vor fi livrate si atunci noi trebuie sa asiguram in paralel si consumul acestor doze”, a subliniat specialistul.
El a aratat ca tot procesul de vaccinare se va efectua in urma unei planificari, in mod deosebit pentru sistemul medical si de asistenta sociala si in baza unor programari electronice pentru celelalte categorii de persoane, iar programarea se poate face fie electronic, fie telefonic, fie prin intermediul medicului de familie, dar toate datele se vor revarsa in aceeasi platforma comuna tocmai pentru a avea o evidenta cat mai clara a numarului persoanelor imunizate.