Economie
În timp ce Germania restrânge energia pe cărbune, CE Oltenia nu mișcă un deget
Cînd ziceam ca Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia, visează cu ochii deschiși atunci cînd povestea că el nu va da pe nimeni afara și va face un mixt de energie cu grupuri energetice care nu merg, ma gîndeam că omul nu se uită în jurul lui să observe ce fac celelalte țări care au coloși pe cărbune în funcțiune.
De pildă RWE, cea mai mare companie energetică pe cărbune din Germania, va desfiinţa o treime din forţa de muncă până în 2030, într-un program de 2,6 miliarde de euro prin care va renunţa la cărbune
RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, va desfiinţa până în 2030 aproximativ 6.000 de locuri de muncă, respectiv o treime din forţa sa de muncă, în cadrul unui program de renunţare la cărbune ca sursă de energie, care va beneficia de fonduri guvernamentale de 2,6 miliarde de euro, transmite Reuters.
Renunţarea Germaniei la industria cărbunelor marchează a doua schimbare majoră pentru RWE, după ruperea fostei filiale Innogy deţinută împreună cu E.ON.
Programul accelerează transformarea RWE într-un grup producător de energie regenerabilă care, împreună cu evaluarea scăzută, poate să transforme grupul într-o ţintă de preluare, a apreciat banca Goldman Sachs, săptămâna trecută.
RWE a anunţat că va primi compensaţii de 2,6 miliarde de euro din partea guvernului german, pe parcursul a 15 ani, pentru atenuarea impactului programului.
Totuşi, suma este mai mică decât impactul anticipat de grup la 3,5 miliarde de euro, chiar şi excluzând pierderea de profit estimată.
RWE anticipează reevaluări în scădere a activelor de o jumătate de miliard de euro, în urma programului de închidere a centralelor energetice şi a minelor de suprafaţă. Aproximativ 250 de milioane de euro vor fi alocate pentru măsuri dedicate personalului.