Comunitate

Începe școala, revine gripa

Aproximativ 2,7 milioane de elevi și preșcolari încep de luni, 11 septembrie, cursurile anului şcolar 2023 - 2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Medicii avertizează că odată cu începerea şcolilor ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi recomandă respectarea regulilor de igienă.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a declarat că, odată cu începerea şcolilor, ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi a recomandat respectarea regulilor de igienă, iar în situaţia în care copiii prezintă simptomatologie specifică să nu fie aduşi în colectivitate. 
 

„Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate. Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate. Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.
 

Potrivit acestuia, în momentul în care copilul prezintă o simptomatologie „zgomotoasă” trebuie să se ia legătura cu medicul astfel încât cel mic să fie monitorizat corect.

„În momentul în care este o simptomatologie zgomotoasă, se va lua legătura cu medicul de la şcoală dacă există, sau cu medicul de familie, sau cu un alt medic, în aşa fel încât cel mic să fie monitorizat corect. Focarele trebuie să fie rezolvate la timp, eventualele focare din punct de vedere epidemiologic, în aşa fel încât lucrurile să fie menţinute cât mai echilibrat”, a punctat medicul.


 
El a subliniat importanţa vaccinării antigripale, având în vedere că va veni sezonul rece cu gripă.

„Foarte important - în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control”, a explicat Adrian Marinescu.

 

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: