Externe

Înecați în must

Doi bărbaţi, cumnaţi, au murit după ce unul dintre ei a căzut într-o cuvă de fermentare a mustului, iar celălalt a încercat să-l salveze.

Gerardo Jubera și Felix Crespo, de 60, respectiv 61 de ani, lucrau de la crama familiei lor din Lanciego, Țara Bascilor. Gerardo verifica procesul de fermentare a mustului într-un depozit când a alunecat și a căzut în cuvă. Disperat să-i salveze viața, Crespo s-a repezit să-l ajute, însă a avut aceeași soartă, potrivit Mirror.

 
„Este ceva ce am face cu toții pentru a salva un membru al familiei”, a declarat primarul localităţii, Itziar de Alava Martinez de Icaya. Acesta a precizat că cei doi bărbați erau cunoscuți în oraș, iar moartea lor i-a lăsat pe localnici „profund șocați”.

  
Un alt bărbat, de 31 de ani, a fost și el afectat de vaporii mustului și a fost transportat cu elicopterul la un spital din Logrono.

 

Accidentele de genul acesta nu sunt chiar rare. La începutul lunii septembrie, un vinificator din Italia a fost găsit mort într-o cuvă de prosecco. El a leșinat din cauza gazelor toxice de fermentare, după ce și-a salvat colegul din același recipient. Marco Bettolini a sărit în rezervor când l-a văzut pe colegul Alberto Pin leșinat, la crama Ca’di Rajo din provincia Treviso. A reușit să-și salveze colegul, dar apoi a fost copleșit de gaze și s-a prăbușit în rezervor. Din păcate, nu a fost nimeni să-l salveze.

Vaporii toxici precum monoxidul de carbon și azotul produse în timpul vinificației pot fi mortale în spații închise, mai ales atunci când sunt produse în cantități mari. Cramele au în general sisteme de ventilație necesare care permit aerului toxic să iasă și previn orice incidente grave.

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: