Politică

Klaus Iohannis: „NATO s-a modernizat pentru o nouă eră”

Președintele Klaus Iohannis a spus, după Summitul NATO de la Vilnius, că mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri la Vilnius, că mesajul principal al Summitului NATO este acela că Alianţa s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Şeful statului a adăugat că la reuniune a fost făcut încă pun pas pentru consolidarea atenţiei Alianţei asupra regiunii Mării Negre, fiind pentru prima oară când Marea Neagră „beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit”.

„România şi-a îndeplinit şi de data aceasta obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea Aliată. În ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare, în mod cert facem un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii Aliate: am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente. Am mulţumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi am salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în România”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută după Summitul NATO de la Vilnius.

El a mai spus că „deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim”.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: