Justiție
La Tg.Jiu, instantele sunt permisive cu infractorii
Magistratul Marius Daniel Nanu, candidat la functia de procuror-sef al DIICOT - Structura Teritoriala Gorj, afirma ca instantele din Targu Jiu sunt permisive in cazul liberarilor conditionate a detinutilor, iar din acest motiv infractorii notorii se transfera la penitenciarul local.
Marius Daniel Nanu a facut aceasta declaratie in fata procurorilor din CSM, in cadrul interviului pentru a ocupa functia de conducere. El este in in fruntea DIICOT Gorj, dar in calitate de sef interimar.
Nanu a declarat ca in Gorj instanta este mai permisiva iar infractori cu notorietate se transfera in penitenciarul Tg. Jiu pentru a beneficia de indulgenta instantei.
Cel mai recent caz este cazul lui Tender care s-a eliberat de la Targu Jiu. Si este condamnat, trimis in judecata de DIICOT. Judecatoria Targu Jiu este cea care a decis pe 30 octombrie eliberarea conditionata a lui Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani si 7 luni de inchisoare in dosarul Rafo-CAROM pentru mai multe infractiuni economice. Decizia nu a fost contestata de procurori si a ramas definitiva.
Marius Daniel Nanu a prezentat membrilor CSM o serie de deficiente pe care le-a intampinat in timpul anchetelor.
"Este o problema la noi, la Gorj, cu Politia, de trei ani, se implinesc acum in martie, patru ani, de cand s-a pensionat fostul comisar sef al acestei structuri. Si de patru ani de zile sunt 4 imputerniciti. Au o problema ca nu pot fi imputerniciti mai mult de doua mandate.
Este si o fluctuatie de personal, cu pensionarile din Politie, au plecat unii colegi, au venit altii prin transfer, vin din alta parte, stau 6-8 luni.
Mai este si o probema, pe partea de suport tehnic. Este incarcatura foarte mare. Atunci cand avem sa punem in executare un mandat de supraveghere video-audio, nu avem nimic la nivelul judetului. Structura de suport este la Craiova. Numai pana vine de la Craiova la Targu Jiu, o ora si jumatate, 3 ore dus-intors. Dintr-un mandat de 30 de zile, nu vin poate o zi, stau 2-3 ore si au plecat de aici. Nu ne ajuta. Am vorbit cu politistii si am compensat marea majoritate a filajelor, in proportie de 90%, la colegii de la Crima Organizata. Dar la noi activitatea cea mai preponderenta, de 50-60%, este pe linia traficului de droguri. A fost o problema si acolo, au fost doar 2 politisti, acum s-a suplimentat schema, a crescut foarte mult volumul de activitate," mai arata procurorul.
O alta problema, din 2016, momentul in care CCR a scos serviciile secrete din activitatea de urmarire penala, SRI si SIPI nu mai trimit informatii.
"Pana in 2016, beneficiam de sprijinul serviciilor de informatii, in special SRI si SIPI, in special pe partea de infractiuni infomatice. Din anul 2016 n-am primit absolut nicio informatie.
Singurele informatii pe care le-am primit sunt de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, denunturi facute de persoane din penitenciar. Pe partea de SRI si SIPI nu avem nicio informatie si ne ingreuneaza munca. Din punct de vedere informativ, cu privire la sesizarile din oficiu," explica procurorul DIICOT.