Externe
Lecțiile morții lui Prigojin
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Grupului Wagner care încercat o lovitură de stat eșuată împotriva președintelui rus Vladimir Putin în urmă cu două luni, a murit, împreună cu Dmitri Utkin, comandantul militar Wagner. Avionul lor s-a prăbușit la aproximativ 50 de kilometri de reședința lui Putin din Valdai, protejată de patru divizii de sisteme de rachetă S-300.
Deducerea evidentă a fost că avionul a fost doborât (deși unii din serviciile secrete occidentale cred că o bombă ar fi explodat la bord). Aceasta este aceeași reședință unde Putin a fugit în timpul loviturii de stat.
Putin însuși a recunoscut că Prigojin s-a întors în Rusia din Africa în ajunul zborului său fatal și se „întâlnea cu anumiți oficiali”. Nu este clar dacă urma să se întâlnească cu însuși liderul de la Kremlin sau doar cu Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, dar Prigojin trebuie să fi avut niște asigurări destul de mari sau probleme stringente pentru a fi atras în acest zbor, scrie jurnalista rusă Iulia Latînina pentru The Hill.
Un alt fapt ciudat este că a călătorit cu Utkin în același avion. Ca măsură de precauție, cei doi bărbați zburau de obicei cu avioane separate. De fapt, Prigojin folosea două avioane diferite, adesea mutându-se din unul în altul chiar pe pistă. Și pe 23 august a folosit două avioane. Cel de-al doilea a decolat mai târziu și, la aflarea veștii, a zburat în cerc până la aterizare. Nu s-a auzit nimic de la pasagerii acestui al doilea avion și, din motive evidente, soarta lor este un subiect de multe speculații.
De asemenea, este ciudat că Putin, de obicei, retras, a ales această zi pentru o excursie într-un sat obscur Poniri din regiunea Kursk, pentru a sărbători o bătălie al celui de-al Doilea Război Mondial. Pare un alibi.
Oricum, aparent este destul de nesigur să vrei să-l înlături pe Putin și să folosești avioane private.
Putin și-a recâștigat statutul de ”bărbat alfa” și nu a existat nicio subtilitate în acest sens. Armata este cea care operează S-300 și doar FSB (succesorul post-sovietic al KGB) ar putea fi sigur în avion s-a urcat Prigojin. Există un singur om care poate coordona astfel armata și FSB.
Putin a promis că-l va ierta pe Prigojin, iar acum vedem că promisiunea lui nu face niciun ban. În ultimele două luni, imperiul de afaceri al lui Prigojin a fost demontat. Cei mai apropiați aliați ai săi au fost cumpărați, rețeaua complicată de numerar clandestin și contracte militare pe care le avea în Africa preluată. Lui Utkin i sa oferit o ieșire, dar a rămas alături de Prigojin.
Tuturor luptătorilor Wagner din Siria li s-a oferit o opțiune: să se alăture armatei ruse cu un salariu mult mai mic sau să fie transportați onorabil în Rusia. Foarte puțini și-au dat demisia. Au fost transportați, așa cum s-a promis, în Rusia, pe aerodromul militar de la Mozdok. Vladimir Osecikin, un disident rus și specialist în problematica Wagner, care scrie pentru site-ul rus anticorupție Gulagu.net, spune că FSB i-a întâmpinat pe aerodrom și i-a dus.
Una peste alta, se pare că a fost o presiune nu atât de subtilă de afaceri combinată cu asigurări false care au dus la fuga fatidică a lui Prigojin. Îți amintește într-un fel de Cesare Borgia, care acum 500 de ani și-a chemat comandanții rebeli la Senigallia pentru a face pace, doar pentru a le tăia capul. O „nuntă roșie”.
Execuția spectaculoasă a lui Prigojin este un câștig imediat pentru dictatorul rus. Mesajul este clar: șeful bandei l-a pedepsit pe detractor. Nu există nicio cale de ieșire din submarin, scrie jurnalista.
Dar Grupul Wagner a alcătuit cele mai bune trupe de șoc ale lui Putin în războiul din Ucraina. Lupta lor pentru Bahmut a fost cea care i-a oferit lui Putin timpul necesar pentru a construi linii de apărare impresionante. Dar aceste linii scârțâie acum. Trupele ucrainene luptă la aproximativ 25 de kilometri de Tokmak, un important nod feroviar din sudul Ucrainei. Dacă Tokmak este capturat și podul din Crimeea este grav avariat, lui Putin îi va fi greu să aprovizioneze Crimeea. Și dacă Tokmak este capturat în preajma ploilor de iarnă, va fi foarte greu să-l ia înapoi fără Wagner.
Al doilea punct major este că moartea lui Prigojin nu a provocat proteste. Un avion cu un presupus erou de război a fost doborât și nimeni nu s-a agitat. Acesta este un indicator foarte clar că războiul este profund nepopular - oamenilor nu le pasă, iar militariștii ruși înflăcărați sunt în mare parte doar roboți pro-guvernamentali plătiți pe canalele Telegram. Zero tulburări după dispariția lui Prigojin este un semn clar al sprijinului real zero pentru războiul lui Putin.
Și în al treilea rând, dar nu în ultimul rând, tot acest dezastru a fost în întregime creat de Putin.
Putin a fost cel care nu și-a putut reforma propria armată regulată. Putin a creat în schimb o armată privată și i-a încredințat conducerea unui bărbat care era evident instabil mental - un bărbat care a fost băgat în închisoare în 1981 pentru că a încercat să o sugrume pe o tânără pe care a urmărit-o dintr-un restaurant pentru că voia să-i ia cerceii! Un psihopat care folosea pașapoarte falsificate, numeroase deghizări, păstra în casă fotografii cu capete tăiate și se delecta zdrobind oamenii cu un baros.
Ideea din spatele Grupului Wagner era o nebunie. De ce ar crea un conducător modern o unitate secretă care să opereze în Africa? Ce este de câștigat? Diamante însângerate? Uraniu? Lumea modernă este lumea Tesla și SpaceX. Războiul pur și simplu nu se plătește de la sine. Este o nebunie chiar și pentru un dictator să folosească companii militare private ca vehicul de investiții în diamante însângerate în Africa. Este un bandit care câștigă putere absolută și se comportă în continuare ca un gangster mărunt.
Putin nu numai că a creat o unitate militară secretă care s-a filmat tăind capete, ci l-a pus responsabil de operațiune pe cel mai nebun om pe care l-a putut găsi. Și atunci nu a putut stăpâni ambițiile acestui om în timp ce era înfundat într-un război de neînvins. El a încercat să rezolve problema dizolvând Wagner în armată și ademenind mercenarii săi în alte unități, unde plata era mai bună și disciplina era mult mai relaxată decât în Wagner, ceea ce a determinat de fapt lovitura de stat.
Drept urmare, Putin a distrus cea mai bună parte a mașinii de luptă rusă și a trebuit să-și dea deoparte generalii cei mai capabili, care aveau tendința de a favoriza Wagner.
Această greșeală l-ar putea costa războiul și viața, pentru că există două lecții după moartea acesui lord al războiului. Unu: Să nu crezi niciodată în promisiunile lui Putin. Doi: Dacă tancurile tale sunt la aproape 200 de kilometri de Kremlin, nu te opri, conchide Iulia Lagtînina în The Hill.