Eveniment

Legile Educaţiei, promulgate cu mare fast 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, cu mare fast, decretele pentru promulgarea Legilor Educaţiei.

La ceremonia organizată la Palatul Cotroceni pentru promulgarea celor două acte normative - Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior - au participat aproximativ 120 de persoane.

Printre invitați s-au aflat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, membrii Guvernului, parlamentari, consilieri prezidenţiali şi de stat.

Legea învăţământului preuniversitar prevede că învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.

Conform legii, grupa mică din învăţământul preşcolar devine obligatorie începând cu anul şcolar 2030 - 2031; admiterea la liceu şi Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a V-a în anul şcolar 2023 - 2024; examenul de Bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025 - 2026.

Legea stipulează că unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale şi autorităţile administraţiei publice locale pot decide înfiinţarea consorţiilor şcolare.

Potrivit actului normativ, Ministerul Educaţiei aprobă depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă, clase simultane se pot organiza în şcolile izolate geografic sau în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi în care nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.

Vizualizări: 33

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: