Eveniment

Liderului suprem al Iranului i se clatină tronul

Ceea ce săptămâna trecută părea începutul unui nou razboi în Orietul Mijlociu declanșat de  uciderea generalului Soleimani de catre SUA s-a transformat treptat într-un încept de democratizare a Iranului.

Mii de oameni au ieșit în satradă și au încept sa protesteze nu neaparat împotriva Americii, ci mai ales împotriva administrației iranienene reprezentata de  liderul suprem Ali Khamenei.

Pe străzile Teheranului se aude tot mai des:”Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici”


Protestatarii și ziarele din Iran pun o presiune tot mai mare pe conducerea țării, în timp ce autoritățile au scos, duminică, pe străzile din Teheran, un număr și mai mare de polițiști, transmite Reuters.

 
Situația a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forțele anti-manifestanți au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieșiți să protesteze în capitală și în alte mari orașe, unii scandând ”Moarte dictatorului”, arătându-și astfel furia față de principala autoritate din Iran, Liderul Suprem Ali Khamenei.

Știrile despre proteste au apărut și pe agențiile de presă de stat, iar pe rețelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestațiile.

Mai mulți locuitori din Teheran au declarat pentru Reuters că numărul polițiștilor scoși în stradă este și mai mare duminică dimineață.

Duminică au început noi manifestații, la unul dintre ele protestatarii strigând că ”Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică”.


”Cereți-vă iertare și dați-vă demisia”, a scris pe prima pagină, duminică, ziarul moderat Etemad, arătând că ”dorința poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât miercuri trebuie să plece.

Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de doar câteva minute, în condițiile în care autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de câteva zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni.

Președintele iranian a spus că a fost vorba de o ”greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă.

”Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a scris Trump pe rețeaua de socializare, tweet-urile fiind publicate atât în engleză, cât și în farsi.

Marea Britanie a anunțat că ambasadorul său a fost reținut pentru scurt timp de autoritățile din Teheran, o agenție iraniană susținând că această măsură a fost luată pentru că incita la proteste lângă o universitate.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul ”poate continua să mărșăluiască spre statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiuni

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: