Economie
Locuri de muncă neocupate, statistică după exodul românilor. Cel mai mare angajator?!
Statisticile arată că în fiecare an pleacă din România zeci de mii de locuitori, ceea a pus România în topul țărilor privind migrația. Asfel, s-a ajuns la un deficit de forță de muncă și la statistici rare în România: numărul de locuri de muncă neocupate. Interesant este că statul este cel mai mare angajator!
În 2017, potrivit statisticilor oficiale, au plecat din țară 20.000 de persoane. Cele neoficiale indică plecarea a sute de mii de oameni.
România este pe locul 7 în UE la migrație, cu 18,2%, iar cea mai mare rată de emigrare este înregistrată pentru emigranții cu înaltă calificare la 26,6%, conform unui raport al Băncii Mondiale. Același raport arată că aproape 5 milioane de români lucrează în străinătate.
Ba mai mult, sondajele efectuate în timp arată că jumătate din tineri se gândesc să plece din țară. În fiecare an, peste 6.000 de studenți pleacă să studieze la universități din afară, potrivit datelor IntegralEdu.
Astfel, România suferă la capitolul forță de muncă. Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul mediu anual de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 2.300 față de trimestrul anterior, până la 63.700.
INS mai arată că peste 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante sunt în sectorul bugetar. Astfel, 8.300 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 7.200 locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.800 locuri vacante în învățământ.