Administrație
Lucrări în pas de melc la infrastructura de apă-canal din Caraș Severin
Au trecut şase ani de la aprobarea proiectului de modernizare a infrastructurii de apă şi canal din Caraș Severin și niciuna din cele 12 lucrări nu a fost finalizată.
Ing. Ioan Fâc, şef serviciu la S.C. Aquacaraş S.A., operatorul regional de apă şi canal din judeţul Caraş-Severin, a vorbit despre asta la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţ. "Acest proiect major cuprinde 12 proiecte de lucrări, pe raza tuturor celor opt oraşe din judeţul Caraş-Severin. Primul contract de lucrări, de exemplu, constă în construcţia şi reabilitarea surselor de tratare a apei brute în Reşiţa, Oraviţa, Anina şi Bocşa, un contract care a fost atribuit de două ori. Prima dată a fost atribuit firmei Aqua Vest Arad şi Welcar, însă din lipsă de experienţă, a reziliat acest contract. Ulterior, contractul a fost atribuit firmei şi asocierii Teldrum-Edas şi Geofor, care, de asemenea, într-o perioadă de şapte luni nu au fost în stare să prezinte proiectarea staţiilor de tratare pentru cele patru oraşe. În prezent, contractul se află în procedură de reatribuire. Practic, acest contract este unul destul de simplu din punct de vedere tehnic".
Vina este aruncată în mare parte pe constructori, care au tot reziliat contractele. Mulți însă nu au fost plătiți la timp. "Au fost facturi istorice, care nu au fost achitate au dus la rezilierea unor contracte şi la blocarea acestor lucrări, peste tot. De vină sunt acele facturi pentru lucrările executate, care nu au putut fi achitate. Deşi Aquacaraş a beneficiat de proiecte şi de fonduri guvernamentale şi europene, nu şi-a onorat plata, motiv pentru care antreprenorii, pe bună dreptate, au reziliat contractele şi au amânat execuţia acestor lucrări. În momentul de faţă, cu sprijinul Consiliului Judeţean, s-a accesat un credit şi s-au achitat aceste facturi istorice, iar acum de abia se poate spune că se intră în implementarea efectivă a proiectului, după ce situaţia facturilor a fost deblocată", a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Flavius Nedelcea.
Valoarea proiectului de modernizare a infrastructurii de apă şi canal, după fazare, este de peste 393,3 milioane lei, fără TVA, iar sursele de finanţare sunt Fondul de Coeziune, bugetul statului, bugetul local şi cofinanţare proprie a operatorului regional.