Externe
Mark Rutte, numit la șefia NATO
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte în funcția de secretar general, într-un moment crucial pentru Alianță, în condițiile în care Rusia își continuă războiul în Ucraina, informează AFP și Reuters.
Mark Rutte, ales pentru a fi următorul secretar general al NATO, este un critic feroce al președintelui rus Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei, care și-a perfecționat abilitățile de negociator politic în timpul celor aproape 14 ani în care a fost prim-ministru olandez.
Rutte, în vârstă de 57 de ani, va prelua funcția de șef al NATO la 1 octombrie, înlocuindu-l pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a deținut acest post timp de zece ani.
A susținut activ sprijinul militar al Europei pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022 și a afirmat că înfrângerea Moscovei pe câmpul de luptă este vitală pentru asigurarea păcii în Europa.
Punctul său de vedere este puternic influențat de doborârea unui avion de linie deasupra Ucrainei în 2014, pe care Olanda o pune pe seama Rusiei, și în care 196 dintre cele 298 de victime erau olandezi. NATO trebuie să fie puternică pentru a contracara Moscova, iar ceilalți lideri ai Uniunii Europene nu trebuie să fie naivi cu privire la Putin, susține Rutte.
„Nu se va opri la Ucraina dacă noi nu îl oprim acum. Acest război este mai mare decât Ucraina. Este vorba despre apărarea statului de drept internațional.”
Mark Rutte, septembrie 2022
Rutte a preluat funcția pentru prima dată în 2010 și a devenit cel mai longeviv prim-ministru olandez înainte de a anunța anul trecut că intenționează să părăsească politica națională.
După doborârea zborului MH17, el a trecut de la o preocupare preponderent internă la unul dintre principalii negociatori ai UE, jucând un rol important în dezbaterile europene privind imigrația, datoria și răspunsul la COVID-19.
Sub conducerea sa, Olanda a crescut cheltuielile pentru apărare la mai mult de pragul de 2 % din PIB cerut membrilor NATO, furnizând Kievului avioane de luptă F-16, artilerie, drone și muniție și investind masiv în propria armată.