Politică
Măsura mizerabilă prin care vor să-și conserve puterea
Parlamentarii de la Forţa Dreptei au anunțat că nu susţin ridicarea pragului electoral de la 5% la 7%, aşa cum se intenţionează printr-un proiect depus la Camera Deputaţilor.
”Cu cât ai pragul electoral mai mare, cu atât creşte procentul cetăţenilor care nu sunt reprezentaţi în Parlament sau în alte foruri deliberative. Deci, este profund neliberal să vii cu o propunere prin care să creşti pragul electoral. Pragul electoral de 7% a funcţionat doar în Rusia. Dar până şi în Rusia, pragul electoral de 7% a fost redus, la ultimele alegeri, la 5%. Există o recomandare a Comisiei de la Veneţia către toate ţările democratice ale Uniunii Europene, prin care se recomandă un prag cât mai mic posibil, iar pragul maximal care este acceptat în această recomandare a Comisiei de la Veneţia este de 5%. (...) În ce ne priveşte pe noi, în mod evident că cei 16 parlamentari Forţa Dreptei nu vor vota un astfel de proiect. Acest proiect este făcut şi din teama peneliştilor de Forţa Dreptei sau, în general, de formaţiunile politice de centru-dreapta”, a declarat preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, sâmbătă, 1 iulie, într-o conferinţă de presă, organizată la Sibiu.
Orban susţine că o scădere a pragului electoral ar fi benefică pentru o cât mai bună reprezentativitate în Parlament şi nu numai.
”Dacă mă întrebaţi pe mine, pragul optim a fost pragul care a funcţionat în România până în 2000, pragul de 3%, şi care a funcţionat foarte bine, (...) a asigurat o reprezentativitate aproape de peste 90 la sută cetăţenilor României, dar a fost schimbat”, a mai spus fostul premier.
Recent, 15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus la Camera Deputaților un proiect de lege cu un singur articol, care prevede ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară.