Stil de viață
Miliardarul care nu aruncă banii pe fereastră
Un magnat al petrolului în vârstă de 85 de ani nu pare prea entuziasmat de faptul că va deveni unul dintre cei mai bogați o sută de oameni din lume. Autry Stephens și-a vândut compania, Endeavor Energy Resources, către Diamondback Energy, în această săptămână, scrie Business Insider .
Tranzacția, în valoare de 26 de miliarde de dolari, în numerar și acțiuni, îl face cel mai bogat magnat al petrolului din SUA.
Dar Stephens, descris ca un om taciturn, a declarat că nu este tocmai încântat să părăsească compania pe care a fondat-o în 1979.
"Voi simți lipsa oamenilor de acolo", a spus el într-un interviu pentru The Wall Street Journal. "Era un fel de mică familie."
Stephens s-a opus mult timp eforturilor externe de a vinde Endeavor, care a fost una dintre ultimele companii petroliere independente majore din bogatul Bazin Permian din vestul Texasului. Dar lucrurile s-au schimbat când a aflat că are cancer de prostată, a declarat el.
Stephens a spus că a decis să nu lase compania fiicei sale, Lyndal Greth, care face parte din consiliul de administrație al companiei și are și ea copii, iar fiul său nu a făcut parte din afacerea familiei.
Acum, tranzacția cu Diamondback Energy - care a depășit suma oferită de nume mari precum ExxonMobil și ConocoPhillips - este pregătită să transforme compania într-o forță puternică în peisajul energiei interne a Statelor Unite.
Stephens este cunoscut pentru modul său de viață modest . Conducea un Toyota Land Cruiser vechi la serviciu și călătorea cu companii low cost. Acest lucru reflectă educația pe care a primit-o la o fermă din Texasul central care cultiva arahide și pepeni, conform profilului său de absolvent al Universității din Austin, Texas.
În ciuda averii sale, traiectoria sa profesională pare să rămână concentrată pe ambițiile sale inițiale, pe care el le-a descris ca fiind "să câștige un salariu stabil și o pensie confortabilă", conform UT Austin.
Stephens a spus că succesul său se datorează deschiderii pe care a avut-o către idei și tehnologii noi, precum și a unei strategii de foraj care l-a ajutat să supraviețuiască crizei financiare din 2008, în timp ce mulți alți operatori din SUA au falimentat.
"Istoria industriei petroliere este plină de povești despre oameni care câștigă și pierd averi de mai multe ori", a spus el.
Întrebat ce va face cu miliardele, Stephens a spus că nu s-a gândit prea mult încă la acest lucru.
Vânzarea Endeavor l-a propulsat pe Stephens de pe locul 130, pe lista miliardarilor Bloomberg, pe locul 77. Averea sa a crescut cu 17,5 miliarde de dolari de la aceeași perioadă a anului trecut, fiind devansat doar de Jensen Huang de la Nvidia și Mark Zuckerberg de la Meta.