Justiție

Militar român, condamnat penal pentru că a furat un bec

Un maistru militar din Bacău este la un pas să-și rateze cariera din cauza unui gest care l-a trimis în fața instanței militare.

M.A.C a fost prins că a furat un bec dintr-un supermarket, inițial fiind iertat de procurori care au decis să renunțe la urmărirea penală, dar au impus o pedeapsă banală, de 30 de zile de muncă în folosul comunității. Maistrul militar a ignorant decizia și așa a ajuns din nou în fața instanței, de data aceasta cu consecințe mult mai serioase.

M.A.C. a fost prins la furat, într-un supermarket Kaufland, în ziua de 16 ianuarie 2021. Maistrul militar, angajat la o unitate din Bacău, a fost surprins de camerele de supraveghere în momentul în care a luat de pe raftul magazinului un bec auto Osram, l-a băgat în buzunarul hainei și a ieșit pe ușă fără să plătească. Prejudiciul declarat de magazin a fost de 52,99 de lei.

Contravaloarea becului a fost plătită ulterior de către hoțul militar, dar fapta de furt a rămas.

Dosarul penal de furt a ajuns pe masa unui procuror militar din Iași care a decis într-o primă fază să-i mai dea o șansă omului, renunțând la continuarea urmăririi penale, mai ales că prejudiciul de câteva zeci de lei fusese plătit.

 
Procurorul a impus, odată cu închiderea anchetei, o pedeapsă simbolică, 30 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul unei primării din județ. Maistrul militar a ignorant pedeapsa și nu s-a prezentat la primărie, iar instituția a anunțat, conform legii, absența de la muncă a bărbatului.

A fost un motiv suficient pentru ca procurorul care l-a iertat inițial să redeschidă dosarul, iar maistrul militat M.A.C s-a trezit din nou inculpat, judecat de o instanță militară.

În urma unui acord de recunoaștere a vinovăției, maistrul a fost condamnat la o amendă penală în valoare de 1350 de lei, dar și la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 285 de lei.

Condamnarea penală ar putea să atragă și finalul carierei pentru maistrul militar. În România, ofițeri, maiștri militari sau subofițeri nu au voie, printre altele, să fie condamnați penal.

 

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: